2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Salvini: Olaszország kikötői továbbra is zárva maradnak a migránstaxik előtt

Az olasz belügyminiszter a Líbiában dúló harcok óriási kockázatairól beszélt.Matteo Salvini elmondta: a Halifa Haftár tábornok által indított offenzíva következtében Líbiában kialakult káosz miatt megnőtt annak az esélye, hogy terroristák is megbújnak a migránsok között az Európa felé induló csónakokon.
Mindezért ismét csak elmondom, hogy senki nem köthet ki Olaszország partjain. Senki sem jöhet ide engedély nélkül"
– hangsúlyozta Salvini. Az olasz belügyminiszter hozzátette, hogy az iszlamista terroristák beszivárgását Európába többé nem elég kockázatként kezelni, mivel bizonyossá vált, hogy dzsihadisták is érkeznek a kontinensre. Salvini mindemellett említést tett az illegális migráció sikeres megfékezéséről és a migránsok Földközi-tengeren ért haláleseteinek radikális csökkenéséről is.
Ebben az évben 92 százalékkal csökkentettük a Földközi-tengerről érkező migránsok számát, továbbá a halálesetek és az eltűnések száma is a felére csökkent. Nyilvánvaló, hogy ennek a komoly, szigorú politikának meglettek az eredményei"
– jelentette ki.Matteo Salvini hozzátette: a belügyminiszter hatálya alá tartozik az, hogy eldöntse, mely hajók köthetnek ki az ország partjainál és melyek nem.
Az olaszok azért fizetnek engem, hogy megvédjem őket, és én éppen ezt teszem"
– tette hozzá. A politikus azt is elmondta, hogy minden erőfeszítést meg kell tenni annak érdekében, hogy előmozdítsák a párbeszédet és a tűzszünetet Líbiában, továbbá hangsúlyozta, hogy a fegyveres megoldás nem megoldás.

Egyre feszültebb a helyzet az észak-afrikai országban.

Mint ismert, Moammer Kadhafi diktátor megbuktatása után Líbia totális káoszba süllyedt, és az ország területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák igyekeztek minél nagyobb arányban az ellenőrzésük alá vonni. Az ország nyugati részét az ENSZ bábáskodásával létrehozott nemzeti egységkormány irányítja, míg keleten Haftár a meghatározó. A harcok kiújulásának eredményeképp kedd késő este rakétatámadás érte Tripolit. A történtekért az észak-afrikai ország egységkormányának vezetője, Fájez esz-Szarrádzs az ország keleti és déli részét ellenőrzése alatt tartó Halifa Haftár tábornok katonáit tette felelőssé, egyúttal háborús bűnök elkövetésével vádolta meg a tábornokot. A Haftár vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg azonban tagadta, hogy köze lenne a légicsapáshoz, és a fővárost uralmuk alatt tartó terrorista milíciákat tette felelőssé.
A tábornok csapatai még április elején indítottak offenzívát az egységkormány irányítása alatt lévő nyugat-líbiai térség ellen. Haftár ezt azzal indokolta, hogy szerinte meg kell tisztítani az országot az egységkormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól, ellenfelei szerint viszont a tábornok valódi célja az egész Líbiára kiterjedő katonai diktatúra bevezetése.
Forrás: 888.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató