2024. április 24. - György
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Egy svéd imám azt akarja, hogy a kormány segítse a visszatérő terroristák integrációját

Kashif Virk imám szerint az Iszlám Állam volt harcosainak csak a megfelelő iszlámra van szükségük az integrációhoz, szerinte ugyanis az egykori terroristák simán élhetnek újra normális életet akár Svédországban is.Az imám hozzátette: a svéd jogrendszer egyáltalán nincs felkészülve arra, hogy elítélje mindazokat, akik a Közel-Keleten hajtottak végre bűncselekményeket.
Svédországban olyan rendszer van, amelyik nem alkalmazkodik az emberiség ellen elkövetett bűntettekhez. A bűncselekményeket nehéz bizonyítani, ráadásul a büntetés nem arányos az elkövetett bűncselekménnyel"
– írja. Virk ugyanakkor beismerte, hogy a visszatérő harcosok nemcsak Svédországra, hanem az egész világra veszélyt jelenthetnek, azonban kitart amellett, hogy a visszatérő iszlamisták ne legyenek kitilthatóak Svédországból.
Megérdemelnek egy második esélyt"
– érvelt korábban, hiszen szerinte minden bizonyíthatóan elkövetett bűncselekményt meg kell vizsgálni, az egykori harcosoknak először a bíróságot kell megjárniuk, hogy aztán visszatérhessenek a normális életbe.
Az iszlám közösségek körében azonban ez korántsem népszerű vélemény
Svédországi muszlim csoportok, mint például a síita közösség, félnek az Iszlám Állam milicistáinak hazatérésétől, ugyanis azok szunniták, akik ősi háborút vívnak a síitákkal. 2016-ban az Iszlám Állam harcosai több olyan mecsetet is megtámadtak, amelyek nem a szunnita közösséghez tartoztak.
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató