2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Salvini megunta és odab@sz keményen: kialakította az új európai pártszövetséget

Az olasz belügyminiszter azokat a pártokat fogta össze, amelyek elutasítják a migrációt és a tagállamok szuverenitását erősítenék. Négy párt részvételével alakult ki az új európai pártszövetség Olaszországban. Salvini, a találkozó kezdeményezője azt mondta: pártja, a Liga és szövetségesei meg akarják menteni Európát, az európai népeket helyezve az EU kormányzásába,- számol be a hirado.hu.
„Készek vagyunk a jövő építésére. Köszönöm a barátaimnak, akikkel elkezdjük ezt az utazást, amely megmenti Európát. A bürokraták és az Európát régóta irányító bankárok eltemetik az európai álmot” – mondta Matteo Salvini olasz belügyminiszter a pártszövetségről. Hozzátette:

azokkal szemben akarnak alternatívát képviselni, akik eddig Európát vezették.

A céljuk a nemzeti szuverenitás erősítése, a határok védelme, a terrorizmus elleni védekezés vagy éppen munkahelyek teremtése.
Demokratikus lehetőség az európai parlamenti választásA brüsszeli bürokraták és azok a nagytőkések, akik egy Európai Egyesült Államokban érdekeltek, korábban össze akarták nyitni az Egyesült Államok és az Európai Unió piacait egy szabadkereskedelmi egyezmény keretében – magyarázta Kiszelly Zoltán, a XXI. Század Intézet regionális igazgatója az M1 Unió28 című műsorában. Mint mondta, a kereskedelmi nyitás a nagy konszerneknek, bankoknak és spekulánsoknak kedvezett volna, míg a közepes és kisebb tagországok érdekeit leértékelte volna. Ezzel szemben egyre többen megfogalmazzák kritikájukat, az európai parlamenti választás pedig erre egy nagyon jó demokratikus lehetőség – mondta. A szövetség önálló frakciót akar létrehozni az Európai Parlamentben a május végi választások után. A képviselőcsoport a Népek és Nemzetek Európai Szövetsége politikai formáció. Az már biztosnak látszik, hogy a bevándorlásellenes pártok közül tagja lesz az olasz Északi Liga, a német Alternatíva Németországért párt, a Dán Néppárt, valamint a Finnek Pártja. Néhány nappal a találkozó után az Osztrák Szabadságpárt is jelezte, hogy csatlakozik a szövetséghez. Kiszelly Zoltán szerint egy ilyen szövetség nemcsak a migrációs politikára lehet hatással, hanem Európa gazdaságára is. Ez a törekvés arról szól, hogy egy kritikus tömeget tudjon felépíteni Salvini. Olyan kérdéseket próbálnak napirendre venni, mint a nemzeti szuverenitás, hiszen szeretnék, hogy ne Brüsszel döntsön azokban a kérdésekben, amelyeket helyi szinten jobban meg lehetne válaszolni. Ezenkívül szeretnék lassítani a föderalizációt, főként a migráció területén – magyarázta Kiszelly Zoltán.Átrendeződtek az európai pártokEgy szakértő szerint az új szövetség létrejötte azt is jelenti, hogy már nem a hagyományos bal- és jobboldali politika mentén rendeződnek a pártok az Európai Unióban. Bertha László, a Századvég Alapítvány elemzője elmondta:

az Európai Unióban gyakorlatilag tektonikai változások szemtanúi lehetünk.

Átváltoztak a pártrendszerek, már nem az a hagyományos bal-, illetve jobboldali törésrendszer tapasztalható, hanem egyre inkább bevándorláspárti, illetve bevándorlásellenes bázis jött létre az Európai Unióban. Ennek megfelelően az olasz belügyminiszter, aki példátlan népszerűségnek örvend hazájában, egy újfajta pártcsaládot kíván útnak indítani a választásokra.   Forrás: hirado.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató