2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

207 – 450

Varga-Bíró Tamás jegyzete:

A káosz nagyobb-e avagy a közöny? A kultúra fontosabb-e, avagy a kultúra letéteményesei? És egyáltalán: jelentenek-e ma még valamit Szent Lukács evangélista szerint Jézus szavai, amikor Urunk arról beszél, hogy Isten országa mibennünk van?

Srí Lankán örökre leromboltak 207 keresztény „templomot”.

És meggyaláztak 450 keresztény „templomot”.

Ami a szörnyű hír folyománya az a még szörnyűbb valóság. A relativizálás valósága. A mindenki által mindig, minden időben, kortól, nemtől, ideológiától függetlenül tett relativizálásé. Amikor siratjuk a közeli főszékesegyház lángtól hevült, elporladó köveit, de megvonjuk a vállunkat a távoli helyen szétszakadt ember képe láttán. Amikor Barrabás lábát mosdatjuk és csókolgatjuk, majd ennek utána a Megváltót kezdjük el ostorozni. Amikor két húsvéti buli közt megállunk egy percre, hogy mémben emlékezzünk meg az áldozatokról, s gyászkeretesre cseréljük profilképünket.

Dehivala, Colombo és Negombo messze vannak. Nagyon messze. Olyan messze, hogy nyugodt közönnyel tudjuk szemlélni az eseményeket, nem tartva attól, hogy ide is átterjedhet a terrorizmus halálos kórja, ez a vallási köntösbe bújtatott, valójában azonban a nyíltan vallott ateista tanoknál is istentelenebb és istentagadóbb fertelem, a kollektív tudat pusztító rákja.

Dehivala, Colombo és Negombo.

Így, és emiatt kell megtanulnunk a nevüket.

Így és emiatt kell emlékeznünk rájuk.

Emlékeznünk rájuk? Meddig? Holnapig? Amikor a keresztényüldözésnél sokkal, de sokkal fontosabb locsolkodás a kezdetét veszi? Utána meg jönnek a ballagások. Kit érdekel akkorra már néhány felszakadt mellkas, szétnyílt has, pár árván maradt gyerek, és több tucatnyi, kerekesszékbe kényszerült, végtag nélküli túlélő?

Félreértés ne essék, nem magát az embert ostorozom a szavaimmal. Még csak azt sem állítom, hogy e téren bárkinél is különb lennék. De látom és tapasztalom azt a kimondhatatlan disszonanciát, ami a szavak és a tettek közötti senki földjén haragos villámként csapkodva pusztít minden irányba. Ugyanakkor azt is tudom, hogy az emberi közöny minden korban ugyanígy működött. Ezért nem is közöny ez valójában, hanem természet. Az emberi természet.

Dehivala, Colombo és Negombo.

10 ország 657 polgára.

Isten országa őbennük volt, s most ők vannak Isten országában.

Isten irgalmazzon nekik!

Isten irgalmazzon nekünk!

() VBT ()

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató