Vadhajtások

Le Pen: Salvini hozza létre a nemzetiek csoportosulását az EU-ban

Marine Le Pen minden politikai súlyával igyekszik támogatni a keményvonalas Matteo Salvinit annak érdekében, hogy a májusi választásokat követően az olasz belügyminiszter alakítson ki egy jelentős populista csoportosulást az EU törvényhozásában – adta hírül a Voice of Europe.

A Nemzeti Front vezetője a következőket jelentette ki:

Felhatalmaztuk Matteo Salvinit, hogy próbálja meg felépíteni ezt a hatalmas csoportot – az Európai Nemzetek Védelmében.

Erre azért is van szükség, mert jelen pillanatban a populista pártok a törvényhozásban szét vannak szóródva: ilyen pártokat találhatunk a kereszténydemokrata és a szocialista pártcsaládban is. Mi több, vannak olyan pártok is – ilyen pl. Le Pen pártja – amely hosszú ideje önállóan, egyedül van jelen az EP-ben. Ennek részben az is a következménye, hogy bár a nemzeti pártok gyakran hallatják a hangjukat a parlamentben, mégis a parlamentáris rendszerben érdemi döntéshozóként a partvonalra kényszerülnek.

Az összefogás és az egyesülés tehát azért lenne rendkívül fontos, mert ebben az esetben a nemzeti gondolatot képviselő pártok hatékonyan bele tudnának szólni a 28 tagból álló EU törvénykezésébe. A választási kampányban egyelőre egymástól függetlenül dolgoznak a szóba jöhető pártok, de Le Pen reményét fejezte ki, hogy az új EP-ben összefogásra kerülhet sor.

A francia politikusnő megfogalmazta hosszabb távú elképzeléseit is: „Messzebbre akarunk jutni (mint a puszta összefogás – szerk.) , a lehető legnagyobb és legerősebb parlamenti csoportosulást akarjuk kialakítani.”

Jelenleg elképzelhető, hogy a briteknek is részt kell majd venniük a májusi EP választásokon annak ellenére, hogy a Brexit elvileg október 31-ig megvalósul. Le Pen a britek populista “ágyúgolyójának”, Nigel Farage-nek is kezet nyújtott: „Örömmel látnánk, ha csatlakozna. Még akkor is, ha ez csak egy rövid időre szólna.”

 

Boglárka – Vadhajtások.hu