Vadhajtások

Kaczynski: az egyház elleni támadás a lengyel állam fennmaradását fenyegeti

Jaroslaw Kaczynski szerda este egy, a lengyel függetlenség visszaszerzésének századik évfordulója alkalmából rendezett előadáson beszélt erről.

A közép-lengyelországi Wloclawekben megtartott gondolkodástörténeti előadásban a Jogért és Igazságosságért (PiS) elnöke a hazafiság és a hit kapcsolatáról, a lengyel államiságról, illetve a posztkommunistákkal kokettáló erők médiatúlsúlyáról beszélt.

A politikus szerint manapság az egyház elleni támadások, a gyermekek szexualizációja (nemi ösztöneik idő előtti serkentése) és az LMBTQ-közösség jogaiért küzdő mozgalmak fenyegetik a lengyel állam fennmaradását. Kaczynski szerint ezeket a „jelenségeket” importálják Lengyelországba. Mint fogalmazott:

Ma a kilencvenes években sem látott támadás zajlik az egyház ellen, szemtanúi vagyunk a családdal és a gyermekekkel szembeni közvetlen támadásnak, jön a gyermekek szexualizációja, az LMBTQ-mozgalom, a gender”.

Kaczynski ezzel az ellenzéki Polgári Platform (PO) jelöltjeként indult varsói főpolgármester által meghirdetett LMBTQ-chartára utalt, mely hatalmas felháborodást váltott ki.

A PiS elnöke előadásában aláhúzta: minden állam közösséget testesít meg, „a közösségnek pedig értékbeli alapja kell, hogy legyen”.

Ez azt jelenti, hogy függetlenül attól, hogy valaki hívő-e, tekintettel kell lennie a kereszténységre, mert a lengyel kultúra ebből nőtt ki”

– szögezte le, hozzátéve: az egyház szerepének megkérdőjelezése Lengyelországban „hazafiatlan, mégpedig vallástól függetlenül”.

A politikus szerint meg kellene fogalmazni a mai hazafias politika alapjait:

Amennyiben egyetértünk azzal, (…) hogy érdemes lengyelnek lenni, és érdemes, hogy Lengyelország fennmaradjon, el kell fogadni és tiszteletben kell tartani a szuverén lengyel államot, az Európai Unión és a NATO-n belül”.

Hozzátette: ennek a felfogásnak köszönhetően lehetségesek az olyan szövetségek is, mint a Három Tenger Kezdeményezés vagy a visegrádi csoport.

Forrás: 888.hu