2021. március 01. - Albin
EUR : 361.01
USD : 297.72
10°

Tízezrével érkeznek Európába az iszlamista szélsőségesek

Az orosz hírszerzés szerint tízezrével érkeznek a kontinensre a harcedzett iszlamista szélsőségesek, s eközben — mint azt Horváth József biztonságpolitikai szakértő a Magyar Nemzetnek kifejtette — már Nyugat-Európa is terroristakibocsátó lett. A magyar tranzitban tucatnyian a Kurd Munkapárt tagjainak vallották magukat, aminek az lehet az oka, hogy arra számítanak: így kedvezőbben bírálják el menekültjogi kérelmeiket.

Most már Nyugat-Európa is terroristákat kibocsátó régióként értékelhető

– mondta a Magyar Nemzetnek Horváth József biztonságpolitikai szakértő arra a sajtóhírre reagálva, hogy a Srí Lanka-i merényletsorozat egyik elkövetője Angliában radikalizálódhatott.

A CNN hírtelevízió a brit biztonsági szolgálatokra hivatkozva jelentette, hogy Abdul Latíf Dzsamil Mohamed Angliá­ban tanult 2006–2007-ben, és radikális iszlamisták körében mozgott.

A szakértő szerint először fordult elő, hogy egy terrorista Nyugat-Európában tanult, radikalizálódott, majd hazautazva öngyilkos merényletet hajtott végre.

Eddig a folyamat általában fordítva történt, a válságövezetekben radikalizálódott terroristák utaztak Nyugat-Európába, ahol az ott született, másod-, harmadgenerációs, közel-keleti vagy afrikai származású terroristákkal együtt léptek fel. Ide kell sorolni azokat is, akik az európai országokból csatlakoztak az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezethez, és annak veresége után tömegesen visszaszivárognak kontinensünkre

– jelentette ki Horváth József.

Évente mintegy húszezer, a menekültek között Európába érkező szélsőségesről beszélt egy moszkvai biztonsági konferencián Szergej Kovaljov vezérőrnagy, aki az orosz vezérkar hírszerzési főcsoportfőnökségének képviseletében tartott előadást.

Horváth József úgy véli, az orosz hírszerzési adatok azt támasztják alá, amit Magyarországon évek óta hangsúlyoznak a politikusok és a szakértők, köztük ő is. Az orosz katonai hírszerzés főleg a csecsen terrorizmus miatt kényszerült beépülni a terrorszervezetekbe, így az ISIS soraiba is, tehát adataik pontosnak mondhatók.

Kovajlov szerint tényszerű, hogy a szélsőségesek toborzó és radikális iszlamista propagandatevékenységet folytatnak a migránsok között, és mivel harci tapasztalatuk van, a terrorveszély nagyban növekszik általuk Európában.

Az orosz tábornok kifejtette azt is, hogy az európai rendvédelmi szerveknek gondot okoz a potenciális terroristák pontos és gyors azonosítása, mivel a migránsok zöme úgymond „elveszti személyi iratait”.

Horváth József annak kapcsán, hogy a Szegedi Törvényszék május 16-án hirdet ítéletet annak a kurd házaspárnak az ügyében, akiket terrorizmus finanszírozásával vádolnak, azt hangsúlyozta: az is jelzésértékű, ha valaki a magyar tranzitzónákban a Kurd Munkapárt (PKK) tagjának vallja magát. A párról kiderült, hogy mindketten a PKK tagjai voltak, s a röszkei, valamint a tompai tranzitzónában rajtuk kívül még tízen mondták magukról, hogy a szervezet soraiból érkeztek.

A PKK az USA szövetségese volt az ISIS elleni háborúban. Az unió által terrorszervezetnek tartott párt ugyanakkor török célpontokra „szakosodott”, s nagy valószínűséggel egyéb terrorcselekményt nem hajtanának végre Európában.

Azt azonban nem lehet kizárni, hogy ISIS-terroristák PKK-soknak adják ki magukat, hogy mint amerikai szövetségesek kedvezőbb elbánásban részesüljenek

– fogalmazott Horváth József biztonsági szakértő.

Forrás: Magyar Nemzet

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató