2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Alföldi Géza: A patkányok dala

Alföldi Géza: A patkányok dala

Éljen a halál! Éljen a pusztulás! Éljen a szenny, a mocsok, a szemét! Piszokról, bűzről zengjen most dalunk, Mert mi vagyunk a kiválasztott nép: Mert mi a híres patkányok vagyunk!

Ahol rothad, erjed, gennyed, ami szép, S a csatornákban szennyvíz possadoz, – Vidám dalunkkal odarohanunk, Hol dögöket az ár hulláma hoz: Mert mi a híres patkányok vagyunk!

Megrágjuk mi az élőt is, hogyha rab, Ha védelemre nincs már ereje. A rothadásnak hű színt mi adunk, Mert mi vagyunk a vége s kezdete: Mert mi a híres patkányok vagyunk!

Hogyha új hajót épít a szorgalom, Ki elsőnek ver benne új tanyát, Mi vagyunk! Mi! Mind rája rohanunk, S a korhadásig szétrágjuk falát: Mert mi a híres patkányok vagyunk!

S ha málló roncs, mert szétrágta fogunk, A süllyedést mi tudjuk legelébb, El is hagyjuk, haj, futva rohanunk, – Míg életet remél a kerge nép, – Mert mi a híres patkányok vagyunk!

Ahová egyszer betettük a lábunk, Minden szépet és jót szétrombolunk, – Erre rendelt a sors, Dicső Fajunk! – Nincs, amit szét nem rág éles fogunk: Mert mi a híres patkányok vagyunk!

Szétrágunk mi Istent, templomot, hazát, Családot és a szent becsületet, Szennyes a bőrünk, szabunk és szavunk, – Mégis urak e nagy világ felett: – Mert mi a híres patkányok vagyunk!   Átkoz, sároz, mocskol, hej a balga nép. Kiirtana, de ki nem irtható, Csak gyarapszunk, de ki nem halhatunk, – A tisztaság is hiábavaló, – Mert mi a híres patkányok vagyunk!

S míg a világ világ, mi csak leszünk! Rombolunk, irtunk, rágunk, szennyezünk. Mindig a világ réme maradunk, Mert a sátán, a bűn, a szenny velünk: Mert mi a híres patkányok vagyunk!

Te hülye, ki szebb jövőről álmodol, Vedd le előttünk gyűrött kalapod, Tedd Istenné rút, utált alakunk, S tőlünk a hírt, a fényt is megkapod: Mert mi a híres patkányok vagyunk!

Mert Isten nélkül felépülhet a világ, De patkány nélkül nem élet a lét, S mi kegyelmet az égne sem adunk, Dalold hát hittel fajunk szent nevét: Mert mi a híres patkányok vagyunk!

A szobrunk álljon minden utcasarkon, Költő csak rólunk zengjen éneket! Az ég üvöltse dicsérő dalunk, Mert úr lettünk az ég s a föld felett: Mert mi a híres patkányok vagyunk!

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató