2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Már saját szavazóik sem tudják, éppen melyik ellenzéki pártban bénáznak a kedvenceik

A Medián felmérése szerint az LMP-szavazók egy tekintélyes részének halvány segédfogalma sincs arról, hogy Szél Bernadett és Hadházy Ákos már nem is LMP-s. (Pontosabban: hosszas torzsalkodás után kiléptek.) Mindebből két általánosabb érvényű következtetés szűrhető le: vagy az ellenzéki szavazók nagyon tájékozatlanok, vagy az ellenzék szerencsétlenkedik annyit, hogy az már követhetetlen. Netán mindkettő.

Rendkívül érdekesre sikeredett a balliberális Medián legfrissebb közvélemény-kutatása, amelyet a HVG tett közzé csütörtökön. És itt nem a pártok népszerűségi versenyére gondolok, abban ugyanis lényegi változás nincs: a biztos pártválasztók körében a Fidesz erősödött (56 százalék), az MSZP beérte a Jobbikot (11-11 százalék), a DK 10, az LMP 6, a Momentum pedig 3 százalékon áll. Ami ennél sokkal érdekesebb, hogy a Medián rákérdezett arra is: tudják-e, melyik pártban politizál Hadházy Ákos és Szél Bernadett.

Egészen elképesztő módon Szélről az LMP szavazóinak 59, Hadházyról pedig 44 százaléka azt hiszi, hogy még mindig LMP-tagok.

Az LMP két volt társelnökének kedvelői körében sem sokkal kisebb a homály: náluk 53, illetve 31 százalék gondolja, hogy Szél és Hadházy még a zöldpártban ropja. Nemcsak az LMP, hanem az összes választó körében sem jobb a helyzet – igaz, a javukra írható, hogy ők legalább nem erre az alakulatra szavaznak. Szélről az összes megkérdezett 48, Hadházyről 25 százalék vélelmezi, hogy most is LMP-s, 27, illetve 34 százalékuk pedig azt, hogy független.

Ráadásul Szélt az őt ismerő választók 28, Hadházyt pedig 27 százaléka látná szívesen fontos szerepben, míg a Medián politikusi népszerűségi rangsorában legnépszerűbb, valóban LMP-s politikusok, Demeter Márta és Ungár Péter esetén ez az arány már csak 17, a párt főpolgármester-jelöltje, Puzsér Róbert esetében pedig mindössze 13 százalék.

Tehát megkockáztathatjuk: az LMP-szavazók egy tekintélyes része jórészt két olyan ember miatt szereti a zöldpártot, akik botrányaik miatt „távoztak” onnan. (A valóságban Hadházy Ákos tavaly júniusi és Szél Bernadett októberi kilépése sem volt teljesen önkéntes, hiszen a párt fegyelmi bizottsága komoly büntetést szabott ki rájuk, amiért a választási kampányban önkényesen egyezkedtek a balliberális ellenzékkel; így borítékolható volt a távozásuk.)

További adalék, hogy miközben az LMP szavazóinak jó része azt sem tudja, hogy az időnként a köztévé épületében randalírozó kedvenceik már nincsenek is a pártban, addig a két független országgyűlési képviselő az Azonnali.hu-nak azt nyilatkozta: nem az LMP-re szavaznak az uniós választáson. Hadházy csak annyit közölt, hogy nem az LMP-re voksol. Szél viszont elárulta, hogy odavan a Momentumért és Jávor Benedekért; mint fogalmazott:

Aki a zöld ügy képviseletét kívánja látni az EP-ben, annak Jávor Benedek a legjobb választás.

Közben Schiffer András, az LMP korábbi társelnöke a minap azt mondta Szélről:

Ha valakinek Macron magyar hangjai annyira szimpatikusak, akkor nem értem, mi baja volt a túlóratörvénnyel, akkor kár volt ennyit randalírozni december-januárban.

Valahol itt lehet a kutya elásva! Ha már az LMP egykori emblematikus személyisége sem érti, mit művel, miért szerencsétlenkedik össze-vissza Szél Bernadett (vagy éppen Hadházy), akkor szegény LMP-szavazókat sem érdemes kárhoztatni azért, ha nem tudják, éppen melyik ellenzéki roncspártban tartózkodik a két szelfiguru.

Ugyanez áll az egész ellenzékre: lehetetlen nyomon követni, melyik politikusuk épp hol van, kivel fogna össze, kivel nem, kit utál, kit nem. Teljes csőd az egész. Mire az ember megjegyezné, hol tartózkodik egyik vagy másik ellenzéki talentum, az illető már át is ült máshová, kizárták, esetleg székestül fölborították…

Frissítés: Szél Bernadett sajtófőnöke cikkünk megjelenése után fontosnak tartotta nyomatékosítani, hogy Szél Bernadett és Hadházy Ákos önként távozott az LMP-ből, formálisan nem zárták ki őket a pártból.

Forrás: Pestisracok.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató