2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Előrejelzés: Salviniék pártja ledarálhat mindenkit az EP-választásokon

Minden előrejelzés szerint a Matteo Salvini vezette LEGA fog toronymagasan győzedelmeskedni a május 26-án esedékes Európai Parlamenti választásokon. Egy ilyen nagy arányú győzelem után Salviniék újragondolhatják a jelenlegi kormánykoalíciós felállást az újbaloldali Öt Csillag Mozgalommal. Amennyiben az M5S leszerepel, tiszta jobboldali kormányzás jöhet Olaszországban,- tudjuk meg a 888.hu beszámolójából. Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga alkotta római kormány felbomlását vetíti előre az európai parlamenti (EP) választásokat követően a szombati olaszországi sajtó, amely szerint a Liga esetleges május 26-i előretörése a tavaly júniusban nehezen megszületett római kormány végéhez vezethet. Az Il Messaggero római napilap úgy tudja, hogy Sergio Mattarella olasz államfő már az EP-választások utáni olaszországi belpolitikai helyzet kezelésére készül. Az újság szerint a május 26-i európai megmérettetés az utolsó felvonás lehet a jelenlegi koalíció felbomlása előtt. Ha a Matteo Salvini vezette LEGA 10-15 százalékkal túllépi az Öt Csillag Mozgalmat a választásokon, azzal Salviniék bejelentkezhetnek egy új kormány megalakításába, ezúttal a baloldali párt nélkül.
A jelenlegi felmérések azt mutatják, hogy a Liga 32 százalék felett áll a tavaly márciusi olaszországi parlamenti választásokon szerzett 17,4 százalékhoz képest. Maga mögé szorította az M5S-t, amely – miután 2013 óta a legnagyobb olasz pártnak számított és 2018-ban 32,6 százalékot mutatott fel – jelenleg 23 százalék alatt teljesít. Sarkában a balközép Demokrata Párttal (PD), amely a tavalyi 18,7-ről majdnem 22 százalékra emelte erejét. A Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) 10 százalék körül teljesíthet a tavaly márciusi 14 százalékhoz képest. A Giorgia Meloni vezette jobboldali Olasz Testvérek (FdI) túllépte az 5 százalékot az egy évvel ezelőtti 4 százalékot javítva.
Az olasz baloldali és liberális lapok már kormányválságról írnak, ugyanis az M5S és a LEGA közt mindennapossá váltak a politikai viták. Továbbá Matteo Salvini nemrég azt nyilatkozta, hogy megszakadt bizalmi kapcsolata Giuseppe Conte olasz kormányfővel. Több napilap is úgy számol, hogy ha a jelenlegi római kormánykoalíció az EP-választások után felborul, Sergio Mattarella államfő pedig Matteo Salvinit bízhatja meg egy átmeneti – a LEGA, a Forza Italia és az Olasz Testvérek alkotta – kormány irányításával az esetleges 2020 tavaszi parlamenti választásokig. Ez egy teljesen homogén jobboldali kormányzást jelentene, amelyből kimaradna az összes bukott baloldali olasz párt. A már idén őszre előrehozott választások lehetősége sem kizárt, de ehhez az államfőnek a római parlamentet augusztus elejéig fel kellene oszlatnia. Más elemzők szerint ha a LEGA jelentősen meghaladja az M5S-t, az mindenekelőtt kormányátalakításhoz vezethet: a mostani római kormányba az M5S nyolc, a LEGA hat minisztert delegál. Luigi di Maio, az M5S vezetője azonban leszögezte, hogy a LEGA „nagy győzelme” esetén se alakítják át a kormányt. Di Maio hozzátette, hogy szerinte Matteo Salvini nem fogja megbuktatni a jelenlegi római kormányt. A Corriere della Sera napilap feltételezése szerint a Matteo Salvini és Luigi Di Maio közti egyre élesebb viták saját pártjaik erősítését szolgálják és május 26-i után „helyreáll a béke”. Az újság ugyan megjegyezte, hogy a tavaly június 2-án alakult M5S-Liga kormányt valójában már csak az akkor kötött kormányszerződés tartja össze. Luigi Di Maio és Matteo Salvini még egymás közösségi oldalairól is kiléptek.  Forrás: 888.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató