2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Európa egyik legnagyobb derbije és kiesési rangadók – ezeket hozza szombaton az NB I.

A 226. derbin a Fradi már bajnokként fogadja az Újpestet az NB I. 31. fordulójában.

A 31. fordulóban a megszokott módon öt mérkőzés kezdődik majd délután ötkor, míg estére marad a forduló legnagyobb rangadója, a Ferencváros–Újpest.

A délutáni találkozók a kiesés miatt lesznek nagyon fontosak, bár a Debrecen–Kisvárda egyben a dobogó szempontjából is érdekes lesz. A Loki az Újpesttel azonos pontszámmal rendelkezik, de több győzelmének köszönhetően a debreceni csapat áll a harmadik helyen. A lépéselőny megtartásához a kiesés elől menekülő, tizedik Kisvárdát kellene legyőznie a Debrecennek, míg azt talán mondanom sem kell, hogy a Kisvárdának minden meccs élet-halál harcot jelent.

Érdekesnek ígérkezik a Diósgyőr–Vidi-meccs is. Tavaly – az ideihez hasonlóan – már tét nélkül lépett pályára a Vidi a DVTK ellen, és a meglehetősen tartalékos fehérváriakat legyőzve bent is maradt a Diósgyőr. Egy hasonló felállás most is benne van a pakliban, hiszen a Vidi számára semmi tét nem lesz, viszont áll még a csapat előtt egy kupadöntő is idén. A DVTK viszont egy győzelemmel sem nyugodhat meg, legfeljebb levegőhöz juthat, ám jelenleg a kiesést jelentő 11. helyen áll az együttes.

A Haladás a Paks ellen folytathatja menetelését, ha győz a szombathelyi gárda, akkor még reális esélye lesz a bennmaradásra, míg egy vereséggel szinte biztosan kiesik a Hali. A Paks egy vereséggel sem kerülhet kieső helyre ebben a fordulóban, ám egy szombathelyi vereséggel még nagyon izgalmas utolsó két forduló várna az atomvárosi klubra. Ha a Paks nyer, akkor szinte biztosan (vagy egy diósgyőri fiaskó esetén matematikailag is biztosan) marad az NB I-ben.

Kiesési rangadónak számít az MTK–Mezőkövesd is, bár a kövesdiek az előző fordulóban aratott győzelmüknek köszönhetően már-már megnyugodhattak. Szombaton egy győzelemmel a Mezőkövesd jövő évi első osztályú tagsága biztossá válna, míg az MTK még simán kieshet, ha nem tud nyerni.

A Felcsút–Honvéd-találkozó érzelmileg mindig túlfűtött meccs Puskás Ferenc nevének felcsúti használata miatt, ezért a Honvéd bizonyára nem fogja félvállról venni a meccset, még ha reális esélye nincs is a kispestieknek arra, hogy elmozduljanak az ötödik helyről. A Felcsút még könnyedén kieshet, viszont a Kispest legyőzésével már bennmaradna, így a PFLA számára nagyon fontos mérkőzés lesz a szombati.

Este jön a derbi, melynek most tétje csak az Újpest számára van, persze a presztízs és a derbijelleg miatt a Fradi is komolyan fogja venni a találkozót, efelől semmi kétség nincs. Az Újpest a Debrecennel küzd a bronzéremért, és az ezzel járó nemzetközi kupaindulásért, nagyon kellene tehát a három pont a liláknak. A már bajnok Fradi legyőzése amúgy is nagy siker lenni minden újpesti számára, így most sem várható unalmas vagy éppen hangulattalan derbi – valószínűleg telt ház lesz szombaton este a Groupama Arénában.

30 forduló után az NB I. bajnoka az FTC, az ezüstérmes a MOL Vidi. A harmadik helyért az Újpest és a Debrecen küzd egymással, egyaránt 48 pontja van mindkét klubnak. Az ötödik a Honvéd, míg hatodik a Mezőkövesd (44 és 38 pont), e két csapat számára sok tét már nincs, bár matematikailag a Kispest lehet bronzérmes, míg a Mezőkövesd ki is eshet akár. A hetedik helytől kezdve az összes együttes, tehát a teljes alsóház komoly veszélyben van a kiesést illetően: a Paks és a Felcsút 35-35, az MTK 34, a Kisvárda 32, a Diósgyőr 31, míg a Haladás 28 ponttal áll a tabellán három fordulóval a vége előtt.

Az NB II-ből már feljutott a ZTE, a Zalaegerszeg a hétvégén minden bizonnyal bajnok is lesz. A második helyért a Kaposvár (65 pont), a Gyirmót (61) és a Vasas küzd (61), de papíron a Békéscsaba (60) és a Budaörs (60) is feljuthatna, ám ez a két együttes vélhetően nem akar és nem is tud az NB I-ben elindulni. A kiesés ellen négy csapat küzd, a Cegléd, a Monor, a Mosonmagyaróvár és a Balmazújváros. A négyből három csapat fog kiesni, még három forduló van hátra az NB II-ből is, most vasárnap a Vasas–Budaörs (18:00) kivételével minden meccs 17 órakor kezdődik majd.

Forrás: 888.hu

Újpesti fricska a zöld-fehéreknek a Derby előtt:

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató