Vadhajtások

Végre kimondta Orbán Viktor: Manfred Weber alkalmatlan

Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárral tartott sajtótájékoztatót a magyar kormányfő Budapesten, amelyen világossá tette, hogy az Európai Néppárt csúcsjelöltjét alkalmatlan jelöltnek tartja.

Baráti tárgyalásokon vagyunk túl, a kétoldalú kapcsolatok rendezettek és sikeresek – kezdte Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárral tartott sajtótájékoztatát Orbán Viktor. Fontos kérdés volt az európai biztonság és a határvédelem kérdése, hiszen Magyarország Ausztria határszakaszát is védi, ráadásul mióta jobboldali kormány van Ausztriában, azóta az osztrák kormány is bevándorlóellenes – tette hozzá.

“Mindketten változást szeretnénk Európában. Ha Ausztriában lehetséges, hogy a jobbközép együttműködik a jobboldallal, akkor ez Európában is megtörténhet – mondta a magyar kormányfő, aki szerint a jobbra való nyitást is lehetőségként akarják tartani.

A két politikus a családtámogatásokról és az európai kérdésekről is beszélt. Orbán szerint mindketten fontosnak tartják a keresztény értékeket, és ellenzik a bevándorlást.

Heinz-Christian Strache beszéde kezdetén köszönetet mondott Orbán Viktornak, aki szerinte megmutatta, mennyire fontos, hogy megvédjük a határokat.

“Az ő érdeme, hogy új gondolkodás honosodott meg Európában” – mondta.

Az osztrák alkancellár az európai parlamenti választásokról is beszélt. Feltételezi, hogy május 26-a után a hazafias pártok erősödni fognak, és először a történelem során egy hazafias európai frakció is létrejöhet. Strache éppen ezért reméli, hogy az Európai Néppárt is felülbírálja a hazafias pártokkal való kirekesztés politikáját. Az osztrák politikus hangsúlyozta, hogy minden tagállamot egyenrangúként kell kezelni, nem lehet, hogy a brüsszeli bürokraták mondják meg, mit kell tenni.

“Senki nem akarja Európát tönkretenni. Mi vagyunk Európa szívében, ezért is akarunk rámutatni az Európai Unió gyengeségeire” – tette hozzá.

A Magyar Televízió kérdésére Orbán Viktor elmondta: Magyarország hozzú évek óta előfutára volt a nehéz kérdéseknek, és most külön öröm számára, hogy egyre többen vannak Európában, akik hasonló értékeket képviselnek, mint például az osztrákok. Ebben a pillanatban úgy fest, hogy a bevándorláspárti politikai erők – ahova én a baloldalt és az Európai Néppárt nagy részét sorolom – előnyben vannak, de a hazfias pártok előretörésével kiegyensúlyozottabb helyzetet fog eredményezni.

Manfred Weber alkalmatlan

Orbán bonyolult tárgyalássorozatra vár a választások után, mert a jelenlegi jelöltekről úgy gondolja, hogy alkalmatlanok az Európai Bizottság vezetésére. Ezzel a miniszterelnök gyakorlatilag Manfred Webert, az Európai Néppárt csúcsjelöltjét is az alkalmatlan jelöltek közé sorolta.

A Reuters rákérdezett, hogy Orbán ezzel arra gondolt-e, hogy Manfred Weber sem alkalmas az Európai Bizottság élére. A válaszában Orbán egyértelművé tette az álláspontját.

„A magyar miniszterelnököt a magyar választópolgárok bízták meg, márpedig Weber pedig azt mondta, hogy a magyarok szavazatával nem kíván bizottsági elnök lenni. Ez olyan súlyos mondat, hogy ezek utána a magyar kormány nem kerülhet abba a helyzetbe, hogy olyan embert támogat, aki eleve bejelenti, hogy nem tart igényt a magyarok szavazataira.

Sajnáljuk, hogy így alakult, de nekünk ezt figyelembe kell vennünk. Keressük a megfelelő jelöltet – tette hozzá Orbán.

Az Európai Néppárttal kapcsolatban a magyar kormányfő most is megerősítette, hogy mielőtt bármit is lépnek, látniuk kell, hogy az EPP melyik irányba mozdul. Ő nem szeretné, ha a Néppárt balra tolódna. Orbán továbbra is úgy gondolja, hogy a migrációval a schengeni országok belügyminisztereiből álló külön tanácsnak kellene foglalkoznia, így segíthetnék a határvédelmet.

Ugyanakkor Orbán szerint tiszteletlenség lenne, ha a néppárti kilépésről szóló döntéssel nem várnák meg a választások eredményét.

„A hűség fontos politikai kategória, és szeretnénk a közösség mellett kitartani, kivéve, ha a közösség azt mondja, hogy nem tartanak ránk igényt. De ezek mind olyan kérdések, amikkel majd az európai parlamenti választások után kell foglalkozni” – mondta.

 

(HVG)