2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Máig nem tudni, kik lopták el Kádár János koponyáját és csontjait

Tizenkét éve, 2007. május 2-án hátborzongatóan furcsa hírről tudósított a Magyar Távirati Iroda: az éjszaka leple alatt ismeretlenek a Fiumei úti sírkertben feldúlták Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt egykori első emberének sírját, és ellopták a néhai főtitkár koponyáját, valamint pár csontját. A tudósítás szerint Kádár Jánosné Tamáska Mária urnájának is nyoma veszett. Annak ellenére, hogy külön nyomozócsoportot hoztak létre a bizarr eset kivizsgálására, mind a mai napig nem derült fény sem az elkövetők kilétére, sem pedig a furcsa sírrongálás motívumára, ami miatt számos összeesküvéselmélet-szerű teória keletkezett Kádár és felesége földi maradványainak lehetséges sorsáról.

„Gyilkos és áruló szent földben nem nyugodhat"

Kádár Jánost az akkori Kerepesi úti (ma Fiumei út) sírkertben, a Munkásmozgalmi Pantheon közelében temették el, hivatalos állami ceremóniával, 1989. július 14-én. Felesége, Kádár Jánosné Tamáska Mária 1992. március 30-án hunyt el, akinek az urnáját – végakaratának megfelelően – a férje sírjába temették. A vörös gránit síremléket először 2000 novemberében érte támadás.

Egy 69 éves nő zöld festékkel mázolta össze a Munkásmozgalmi Pantheon falát, valamint három egykori kommunista vezető – közük – Kádár János síremlékét.

Tettét azzal magyarázta, hogy

a kommunisták, és Kádár lelkén sok ártatlan ember halála szárad.

Hét évvel később, 2007. május 2-án bizarr hírről tudósított a sajtó; aznap kora hajnalban ismeretlen személyek felnyitották Kádár János síremlékét, és ellopták a néhai kommunista vezető koponyáját illetve csontjait.

A Budapesti Rendőrfőkapitányság helyettes szóvivője, Szentendrei Angéla még aznap megerősítette a hírt,

további részletekkel szolgálva a különös sírrablásról.

Kiderült, hogy az ismeretlen tettesek eltávolították a síremlék vörös gránit fedőlapját, a földet pedig nagyjából másfél méteres mélységig kihányták a sírgödörből.

Kádár fémkoporsójának alsó részén egy 30 X 30 cm-es nyílást vágtak, és ezen keresztül emelték ki a csontokat, köztük a volt pártfőtitkár koponyáját.

A közelben található Munkásmozgalmi Pantheon falára pedig fekete festékkel a következő szöveget írták fel: „Gyilkos és áruló szent földben nem nyugodhat 1956 – 2006 ". (A szöveg a Kárpátia rock-együttes Neveket akarok hallani című számának egyik strófája.)

https://www.youtube.com/watch?v=2VsPWWiI_s0

A néhai főtitkár sírjának eltávolított fedelére pedig a „Gyilkosok, 56" feliratot fújták rá festékszóróból.

A helyszínelés során megállapították, hogy Kádár Jánosné Tamáska Mária urnája is eltűnt a sírgödörből.

Fanatikus kommunisták, szkinhedek és skandináv neonácik

A nyomozás lefolytatására illetékes VIII. Kerületi Rendőrkapitányságon egy tíz főből álló külön csoportot hoztak létre a bizarr ügy kivizsgálására. A nyomozás során megállapították, hogy a sírt május elsején, éjjel egy óra után, kora hajnalban nyithatták fel.

Ezt onnan lehetett tudni, hogy a szolgálatos temetőőrök éjjel egy órakor ellenőrizték a sír környékét, a közeledő május elseje miatt kihelyezett égő mécsesek okán, és az őrök ekkor még épnek találták Kádár  síremlékét.

A rongálásra csak kora reggel derült fény, amikor ismét szemlét tartottak az őrök a  sír környékén.

Érdemes megjegyezni, hogy az 56 hektár kiterjedésű sírkert felügyeletét mindössze három temetőőr látta el akkoriban.

A meglékelt koporsót a SOTE Igazságügyi Orvostani Intézetébe szállították, ahol az igazságügyi szakértők azt állapították meg, hogy a medencétől felfelé az összes nagyobb csont hiányzik, beleértve Kádár koponyáját is.

Kádárnak és feleségének nem voltak egyenesági leszármazottaik, így kegyeletsértés miatt – ami csak magánvádra üldözendő - nem lehetett elrendelni a nyomozást.

Emiatt rongálás vétségének alapos gyanúja miatt indult el a büntetőeljárás, de ez végül nem vezetett eredményre; homályban maradt az elkövetők kiléte, és a földi maradványok sem kerültek elő. A nyomozást ezért 2007 novemberében megszüntették.

A nyomozás sikertelensége miatt számos találgatás kapott lábra mind az elkövetők személyével, mind pedig a sírrablás vélt motívumaival kapcsolatosan. Egyesek tudni vélték, hogy a csontokat

egy skandináv neonáci csoport megrendelésére kilopták külföldre,

viszont néhány magánnyomozásba fogott Kádár-hívő ennek az ellenkezőjét állítja; szerintük itthon rejtegetik Kádár János és felesége földi maradványait.

Forrás: Origo

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató