2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Farage nagyot húzhat az elárult BREXIT után

Nigel Farage történelmet írhat és átrendezheti a brit politikát új pártjával. A Brexit Párt már népszerűbb a kormányzó konzervatívoknál is a legfrissebb felmérések szerint.

A Brexit tarolhat az EP-választásokon. Ez is komoly eredmény a frissen alapított párttól, de a legfrissebb felmérések szerint ennél sokkal komoly hatása is lehet a brit politikára a pártnak.

Ha parlamenti választásokra kerülne sor, akkor a legtöbben a Munkáspártra szavaznának (27 százalék), a Brexit pedig a második helyen áll 20 százalékkal, megelőzve a Konzervatív Pártot. Theresa May pártjára a britek 19 százaléka szavazna – írja a Breitbart.

Nagy-Britanniában már nagyon régóta nem volt példa arra, hogy a két nagy párt közül az egyiket megelőzze egy harmadik, az ország klasszikus példája volt a kétpártrendszernek. Ezt boríthatja fel most Farage pártja, amivel lényegében történelmet írna a Brexit Párt. Farage korábbi pártja, a UKIP is szorongatta már a nagy pártokat, de ennyien nem támogatták, ráadásul a választásokon rendszerint csak alig-alig tudtak mandátumokat szerezni a brit választási rendszer sajátosságai miatt.

A felmérések alapján a Brexit Párt főleg a konzervatívoktól csábított át szavazókat (illetve a UKIP-tól), így Theresa May egyre nehezebb helyzetbe kerül.

Egy másik, az Observer által közölt, az Opinium által készített felmérés hasonló eredményekre jutott. E szerint a szavazatok 34 százalékára számíthat a Brexit Párt a brit EP-választásokon, ezzel Nigel Farage pártja nem egyszerűen a legtöbb voksot szerezheti meg, hanem támogatottsága nagyobb, mint a két nagy pártnak együttvéve. A Munkáspárt ezen felmérés szerint 21 százalékon áll, míg a Konervatív Párt a szavazatok mindössze 11 százalékát szerezné meg, ha most rendeznék a választásokat.

Nagy-Britanniában a kilépési folyamatok ellenére megtartják az EP-választásokat, amennyiben mégsem, akkor az ország június 1-jével kilépne az EU-ból, ám ez nem tűnik túl valószínű forgatókönyvnek, így minden bizonnyal Nigel Farage pártja küldi majd a legtöbb képviselőt az EP-be Nagy-Britanniából.

Forrás: 888.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató