Vadhajtások

Európa legkeményebb embere belépett a Fehér Házba (Frissítjük)

Orbán Viktor miniszterelnök magyar idő szerint néhány perccel este 8 után megérkezett a washingtoni Fehér Házhoz, ahol Donald Trump elnök fogadta. A két politikus néhány másodpercre a kamerák felé nézett, majd bementek az épületbe, ahol a tervek szerint egy kb. 45 perces zárt körű tárgyaláson vesznek majd részt.

ÉLŐ VIDEÓ:

Az amerikai politikus az M1 aktuális televízióban és a CNN amerikai hírtelevízióban is közvetített képsorok szerint az épület egyik bejáratánál személyesen fogadta a magyar kormányfőt, akivel kezet fogtak, üdvözölték a fotósokat, majd beléptek az épületbe, ahol leszaljottak az egyeztetések.

A kétoldalú megbeszélést követő sajtótájékoztatón Trump leszögezte: Orbán Viktor remek munkát végzett, biztonságot teremtett Magyarországnak.  Az amerikai elnök örömét fejezte ki a találkozó miatt.

„Jó munkát végeztél, az országodat biztonságban tartottad” – fordult a magyar kormányfő felé Trump, kiemelve, hogy az Egyesült Államok és Magyarország kétoldalú kapcsolatai nagyon jók.
„Magyarország büszke tagja a NATO-nak. Kicsit megismertük egymást, beszélgetünk majd kereskedelemről, és sok más témáról. Remek időt fogunk együtt tölteni” – mondta a vendéglátó.

„Örülünk, hogy együtt küzdünk az Egyesült Államokkal az illegális bevándorlás és a terrorizmus ellen, és a keresztény közösségek védelméért” – közölte a magyar kormányfő, amit utóbb Donald Trump meg is köszönt Orbán Viktornak, megismételve, hogy a magyar kormányfő nagyszerű munkát végzett.

Orbán Viktor elmondta: nagyon büszke, hogy olyan sok magyar hozzájárult az Egyesült Államok fejlődéséhez. „Örülök, hogy megint itt lehetek, és hogy megint fiatal lehetek, hiszen 20 éve volt, hogy utoljára itt jártam” – tette hozzá a kormányfő, aki arról is beszélt, hogy Trump elnökkel támogatják egymást a migráció elleni harcban, és megvédik a keresztény közösségeket.

„Orbán Viktor kemény ember, de nagyon jót tett az emberekkel. Tisztelik az emberek” – mondta újságírói kérdésre válaszolva az amerikai elnök, aki azt is hozzátette: Magyarország a NATO tagja „és nagyon jó tagja”, emelte ki.

„Magyarországon az emberekkel, az emberekért dolgozunk, ez a jelszavunk” – mondta Orbán Viktor, aki arról is beszélt, hogy  2011 óta Magyarországon új, jól működő alkotmány van érvényben.

A sajtótájékoztatót követően a magyar és az amerikai delegáció plenáris ülésen vesz részt.

A Fehér Ház a magyar miniszterelnök fogadásáról szóló múlt heti közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a két politikus tárgyalására Magyarország NATO-csatlakozásának huszadik évfordulója alkalmából kerül sor. A megbeszélésen az előzetes tájékoztatás szerint kereskedelmi, energetikai és kiberbiztonsági kérdésekre összpontosítanak.

Forrás: Magyar Hírlap