2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

A Mi Hazánk visszahívja delegáltját a Nemzeti Választási Bizottságból

A Mi Hazánk Mozgalom programjának alapvető része a mentelmi jog eltörlése, ezért nem marad következmények nélkül az, hogy a Nemzeti Választási Bizottság mozgalmunk által megbízott tagja nem támogatta a köztörvényes bűncselekménnyel vádolt Czeglédy Csaba mentelmi jogának felfüggesztését.

Választási szakértőnk jogászként, kizárólag jogi szempontokat figyelembe véve hozta meg döntését, amelyről senkivel nem egyeztetett a pártból. Ezért visszahívjuk őt a Nemzeti Választási Bizottságból, és új tagot delegálunk a helyére. Egyben felszólítjuk a Fideszt, hogy törölje el a mentelmi jog intézményét!

-áll a párt közleményében.

Czeglédy Csaba és társai ellen a Szegedi Törvényszéken bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik büntetőeljárás. Jelöltté válása után a bíróság felfüggesztette az eljárást, mivel az EP-választásra jelöltként igazolt személyt mentelmi jog illeti meg, vele szemben a büntetőeljárás mindaddig nem folytatható, amíg a mentelmi joga fennáll. A bíróság egyúttal kezdeményezte az NVB-nél a vádlott mentelmi jogának felfüggesztését.

Az NVB azonban május 7-én úgy döntött, fenntartja a jelölt mentelmi jogát. Az ülésen kilencen szavaztak a felfüggesztésre, nyolcan ellene. A felfüggesztéshez kétharmados többségre lett volna szükség.

A Szegedi Törvényszék május 9-én közölte, hogy megszüntették a büntetőeljárást Czeglédy Csaba ellen, miután az NVB elnöke határozatával igazolta, hogy a vádlott a DK EP-listájának 36. helyén szerepel.

Forrás: Pestisracok.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató