2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Ukrajna: aláírták a gyalázatos nyelvtörvényt

Aláírta a kisebbségek által bírált ukrán nyelvtörvényt kedden Andrij Parubij azután, hogy a parlament elvetette mind a négy előterjesztést, amely a jogszabály visszavonására irányult.

Az ukrán mint államnyelv működéséről szóló törvényt a törvényhozás április 25-én fogadta el.

A jogszabállyal szemben hevesen tiltakoztak a kárpátaljai magyar szervezetek, mert szerintük felszámolja a kisebbségek valamennyi eddigi nyelvi jogát.

A törvény a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát, az ukrán nyelv, illetve a szabályok megsértéséért pedig jogi felelősségre vonást, bírságot, a nemzeti szimbólumok meggyalázása esetén akár börtönbüntetést is kilátásba helyez.

A jogszabály visszavonását kezdeményező határozati javaslatokat a posztjáról leváltott, Oroszországba menekült Viktor Janukovics egykori híveiből álló Ellenzéki Blokk frakciójának tagjai nyújtották be. Kifejtették, hogy a nyelvtörvény megítélésük szerint sérti az alkotmánynak az orosz és más nyelvek használatára vonatkozó részét. A törvény elfogadását pedig szabálytalannak ítélték. Jelezték ugyanakkor, hogy az alkotmánybíróságon keresztül próbálják meg elérni a törvény érvénytelenítését.

A törvény visszavonására vonatkozó határozati javaslatokat végül mindössze 34 képviselő támogatta a szükséges 226 helyett. Ezt követően a házelnök bejelentette, hogy elhárult minden akadály a törvény aláírása elől, és el is látta kézjegyével. Parubij a jogszabályt ezután átadta aláírásra Petro Porosenko leköszönő elnöknek.

Forrás: 888.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató