2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Német titkosszolgálat: az Iszlám Állam nem fog leállni a támadásaival

A német alkotmányvédelmi hivatal (BfV) figyelmeztet: bár az Iszlám Államot (ISIS) legyőzték a Közel-Keleten, Nyugat-Európában ettől még továbbra is egy veszélyes terrorszervezet marad. Thomas Haldenwang, a BfV elnöke hétfői beszédében hangsúlyozta: az emberek sajnos nem lélegezhetnek fel attól, hogy az ISIS katonai vereséget szenvedett Szíriában és Irakban.

A nem is olyan rég történt Srí Lanka-i terrortámadás a bizonyíték arra, hogy a dzsihadista terrorszervezet továbbra sem adja fel, és egy-egy ilyen támadás sajnos sokakat inspirálhat arra, hogy szerte a világon hasonló terrorcselekményeket vigyenek végbe. Haldenwang emellett emlékeztetett rá, hogy az ISIS követői Nyugat-Európában is folyamatosan végzik propagandatevékenységüket, és a BfV vezetője szerint ismernek is jónéhány terroristát, akik a propagandaanyagokban megfogalmazott utasításoknak engedelmeskedve terrortámadásokat tervez nyugat-európai célpontok ellen. Példaként említette a 2016 decemberében történt esetet, amikor a tunéziai származású Anis Amri belehajtott járművével a berlini karácsonyi vásárba, 12 embert megölve.

Bár Haldenwang figyelmeztetett a „növekvő” szélsőjobboldali veszélyre, ám előde, Hans-Georg Maassen esete óta lehet tudni, hogy a németországi szélsőjobboldal témáját érdemes fenntartásokkal kezelni. 2018-ban, mikor Chemnitzben szíriai és iraki migránsok meggyilkoltak egy 35 éves német férfit, a felháborodás olyan mértékűre duzzadt, hogy tíz napon át tüntettek a németek az ország bevándorláspolitika ellen. A német média ezt igyekezett szélsőjobboldali zavargásként lefesteni, ám a BfV akkori vezetője, Maassen úgy nyilatkozott: nincs semmiféle bizonyíték arra, hogy a Chemnitzben készült, állítólag migránsokra vadászó szélsőjobboldaliakat megjelenítő videófelvételek hitelesek. Azt nyilatkozta, hogy mindez „tudatos dezinformáció, és valószínűleg az a cél, hogy elterelje a figyelmet a chemnitzi gyilkosságról.” Maassen nyilatkozata pedig azt eredményezte, hogy elmozdították őt a BfV éléről.Forrás: 888.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató