2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Ballib szakértelem: milliárdos kárt okozott Zuglónak Karácsony parkolási ámokfutása

Tavaly év végéig 739 millió forintos veszteséget (!) okozott a Karácsony Gergely vezette Zuglónak a méregdrága parkolásüzemeltetés. Ráadásul most kiderült: Karácsony nem a legolcsóbb ajánlatot adó cégekkel kötött szerződést, s ez már a szerződéskötés pillanatában további 200 milliós, összességében tehát milliárdos kárt okozhatott Zuglónak. És akkor az elmaradt haszonról még nem is beszéltünk, hiszen fideszes vezetésű kerületekben érdekes módon évi több százmilliós nyereséget termel a parkolás. Mentségére szóljon: a cicák simogatásában Karácsony Gergely tényleg jó…

Benyújt, tartózkodik, aláír, majd kezeket széttár. Karácsony vesszőfutása a zuglói parkolással – ezzel a címmel írt ma oknyomozó cikket a Mandiner.hu. Ebben kiszámolták:

  • a Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd) polgármester által a képviselő-testület elé terjesztett szerződés-tervezet már önmagában azzal is rendkívül komoly, nagyjából 200 (azaz kétszáz) millió forintos veszteséget okozhatott a kerületnek, hogy a drágább árajánlatot adó cégeket bízta meg a parkolás-üzemeltetéssel.

A cikk fölidézte: a fizetős parkolásra az önkormányzat MSZP-s többségű közbeszerzési bizottsága először gyorsított eljárást írt ki, ám azt a Közbeszerzési Döntőbizottság indokolatlannak minősítette, megsemmisítette a közbeszerzést, és egymillió forintra bírságolta a kerületet. A 204 darab parkolóóra beszerzésére, azok 60 hónapos üzemeltetésére kiírt újabb, immár nyílt közbeszerzési pályázaton már három cég indult, de egyet kapásból kizárt a szocialista többségű közbeszerzési bizottság.

A versenyben maradó két ajánlat közül a képviselőtestület végül a drágábbat, az összesen mintegy 1,1 milliárd forintról szólót fogadta el: amelyben az automaták beszerzési ára nettó 78 millióval, az üzemeltetésük kétéves költsége pedig több mint nettó 200 millió forinttal volt magasabb, mint a másik, 806 millió forintos ajánlat. A győztes így végül a C-Ware Kft., a Parkeon SAS, valamin a SIS Parking Kft. konzorciuma lett.

A C-Ware Kft.-nek előnyös döntést polgármesterként Karácsony Gergely terjesztette a képviselőtestület elé. Bár a főpolgármesteri tisztségért induló párbeszédes politikus tartózkodott a saját előterjesztéséről való szavazásnál, „igen” szavazatára nem is volt szükség, hiszen a helyi MSZP-s, fideszes többség megszavazta a határozatot. Ám Karácsony ezek után nem vétóval élt, hanem aláírta a többség által megszavazott szerződést. Karácsony az Átlátszónak azzal indokolta, hogy nem élt a polgármesteri vétójával: „a kizárt cégnek többféle jogorvoslati lehetőség is rendelkezésre áll”.

A Mandiner emlékeztetett: Zuglóban még 2017-ben tették fizetőssé a parkolást. Várnai László, a Civilzugló Egyesület önkormányzati képviselője a jegyzőtől kikérte a fizetős parkolási kiadások és bevételek adatait, amelyekből kiderül:

  • a rendszer 2018 végéig nagyjából 739 millió forint veszteséget okozott az önkormányzatnak.

Ez tehát azt jelenti, hogy a drágább ajánlat kiválasztása és a parkolási rendszer eddigi veszteségei miatt Zuglót összességében milliárdos nagyságrendű kár érte, nagyrészt Karácsony Gergely dilettáns előterjesztésének és aláírásának köszönhetően.

KÉPVISELŐK KONTRA JEGYZŐ

Mint arról beszámoltunk, a zuglói képviselő-testület – a napi egymillió forint veszteséget termelő parkolás-üzemeltetés miatt – hétfőn úgy döntött, azonnali hatállyal fölbontja a parkolási cégekkel kötött szerződést. Ám kedden a kerület jegyzője, Papp Imre jelezte, törvényességi kifogást nyújt be a döntés ellen, mert szerinte az több szempontból jogsértő. A jegyző a portálunk birtokába jutott levelében arra hivatkozott, a testület által előterjesztett módosító javaslat nem jelöli meg pontosan, melyik szerződéseket kell a polgármesternek felmondania, nem egyértelmű, így alkalmatlan joghatás kiváltására. Ráadásul a SIS Parkinggal kötött üzemeltetési szerződés júliusban amúgy is megszűnne (ha az önkormányzat nem él hosszabbítási jogával), egy másik üzemeltetési szerződés pedig már meg is szűnt. A jegyző kiemelte: rendkívüli felmondásnál az önkormányzat köteles megfizetni a díj arányos részét és az okozott kárt, vagyis a kerület nem járna jobban.

FIDESZES KERÜLETEKBEN SZÁZMILLIÓS HASZNOT TERMEL A PARKOLÁS

Karácsony Gergely hónapok óta próbál kikászálódni a főként általa előidézett zuglói parkolási slamasztikából, sikertelenül. A legjobb védekezés a támadás jegyében márciusban a Fővárosi Közgyűlésben ő kezdte el kioktatni a főpolgármestert és a fideszes képviselőket parkolás-ügyben, mire Tarlós István alaposan helyretette őt. Akkor több fideszes polgármester bemutatta saját kerületének pozitív mérlegét, melyre Karácsony Gergely nem tudott érdemben válaszolni, helyette átláthatóságról szónokolt és igazságos parkolási rendszert követelt a fővárosnak. A több száz millió forintos zuglói parkolási veszteségre vonatkozó kérdésekre annyit felelt: a számokkal jelenleg nem akar foglalkozni.

Közben Tarlós István az atv.hu-nak azt nyilatkozta: az Állami Számvevőszéknek kellene vizsgálnia Zuglóban a parkolási ügyet. „Amit Karácsony polgármester úr csinál, az már egy paródia” – fogalmazott a főpolgármester.

Összehasonlításképpen: a fideszes vezetésű Ferencvárosban a parkolás tavaly 290 milliós nyereséget hozott a kerületnek, az idei évben pedig több mint 400 milliós profit várható. Ennyiből is jól látszik, mi a különbség egy fideszes és egy baloldali kerületvezetés között szakértelem, vagyongazdálkodás és teljesítmény terén. (Ugyanez igaz „nagyban”, kormányzati szinten is.)

Forrás: Pestisracok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató