2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Csak úgy zúgott a londoni Trafalgar Square az iszlám imaszótól

London leghíresebb köztere, a Trafalgar Square hiába szimbolizálja Nagy-Britannia egyik legnagyobb ellenfele, Napóleon felett aratott történelmi győzelmét, ramadánkor már a fülsüketítő iszlám Adzántól volt hangos a tér.

A főváros muszlim polgármestere mindent megtesz annak érdekében, hogy hozzászoktassa a szigetországiakat az iszlám terjeszkedéséhez, ugyanis a városvezetés június elejéig több ízben is biztosítja a ramadán végének (Eid) a nyilvános megünneplését.

Ennek fényében az ikonikus Trafalgar Square területén is nemcsak muszlim fesztivált szerveznek, hanem esténként az oda látogató hívők számára hatalmas hangerővel sugározzák az Adzánt, az imára hívó éneket.

Mint ismert, a tér Nelson admirálisnak állít emléket egy 52 méter magas oszlop formájában. A földközi-tengeri brit flotta parancsnoka a napóleoni háborúk során több fontos tengeri ütközet, köztük a döntő jelentőségű, 1805-ös trafalgari csata győztes hadvezére volt. Kritikusok szerint a ramadán efféle nyilvános megünnepelését nem szerencsés, ha egy olyan köztéren ünneplik, amely a brit identitás jelentős szimbólumaként ismert. A helyi sajtó emlékeztet, hogy a 2005-ös, 56 áldozatot követelő londoni iszlamista terrortámadások után szintén ezen a téren tartottak két perces gyászt.

Forrás: 888.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató