2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Merkel vergődik, szerinte túl bevándorlás-ellenes Salvini pártja

Angela Merkel német kancellár egy csütörtöki interjúban beszélt arról, hogy a Matteo Salvini vezette Liga és az Európai Néppárt között szerinte nem képzelhető el együttműködés. Az interjú alapján Merkel a kvótákat sem engedte még el.

Merkel a Süddeutsche Zeitung című német lapban közölt interjúban arra a kérdésre, el tudja-e képzelni, hogy közeledés indul el az EPP és a Liga között, röviden így felelt:

„Nem.”

Arra a kérdésre, hogy valóban nem lesz semmiféle együttműködés Salvinivel vagy hasonló csoportosulásokkal, kifejtette: nyilvánvaló, hogy az EPP-től nagyon eltérő szemléletű pártokról van szó, ami megmutatkozik például a migrációs politikában.

„Ez is egy oka annak, hogy az EPP miért nem nyit Salvini úr pártja felé”

– mondta Angela Merkel, aki minden bizonnyal nem arra gondolt, hogy Salvini túl enyhe álláspontot képvisel a migráció kérdésében.

Merkel elmondta azt is, hogy biztos benne, hogy Manfred Weber nem teszi függővé magát az ilyen pártok szavazataitól (mint a Liga), ha az Európai Bizottság elnöki tisztségének betöltéséről szavaznak az Európai Parlamentben.

A Fidesz EPP-tagságára vonatkozó kérdésre kijelentette: az EPP felállított egy háromtagú testületet a téma tanulmányozására, ami a megfelelő időben meghozza majd döntését.

Arra a kérdésre, hogy az EP-választás után szorgalmaz-e majd új szankciós mechanizmusokat a jobboldali „populista” erők Európai Unió elleni tevékenységével kapcsolatban, kiemelte, hogy teljes mértékben ki kell használni a lisszaboni szerződés által biztosított lehetőségeket.

A terjedelmes interjúban arról is szólt, hogy kezdettől fogva kételkedéssel viszonyult a 2014-es EP-választás alkalmából bevezetett csúcsjelölti intézményhez, de mint mondta: jó tagja vagyok az EPP-nek, amely felvette alapszabályába, hogy csúcsjelöltet állít az EP-választásra – idézi a kancellárt az MTI.

„A csúcsjelölt ezúttal Manfred Weber, én pedig kiállok majd azért, hogy ő legyen az Európai Bizottság elnöke, amennyiben az EPP gyűjti össze a legtöbb szavazatot az EP-választáson”

– közölte Merkel.

Angela Merkel a többi között a menekültügyről és a migrációról is beszélt, kiemelve, hogy az EU az utóbbi négy évben megtapasztalta a közel-keleti térségben dúló polgárháborúk és terror következményeit, segített bajba került embereken, és ez a téma a következő évtizedekben is végigkíséri. Kifejtette: a döntések hatását csak úgy lehet megfelelően megítélni, ha azt is figyelembe veszik, hogy milyen hatást eredményezett volna a döntéssel ellentétes irányú politika.

„Nagyon sokkal rosszabb következményekkel járt volna az euróválságban vagy a menekültválságban, ha egyáltalán nem, vagy egészen másként cselekedtünk volna”

– húzta alá a német kancellár.

Mint mondta: amikor 70 millió menekült sodródik a világban, érthető, hogy az EU-nak közülük bő egymillióval foglalkoznia kell.

„Az is érthető, hogy mindez társadalmi vitákat okoz, de ezeket a vitákat le kell folytatni”

– tette hozzá Angela Merkel, megjegyezve, hogy a folyamat révén tapasztalatokat is szereztek.

Ma már a migrációs politika számos kérdésében konszenzus van, a tagállamok egyetértenek az EU külső határa védelmének ügyében, az Afrika iránti felelősségvállalásban, illetve a terrorizmus elleni küzdelemhez nyújtott segítséget illetően.

„Azonban továbbra sincs egyetértés abban, hogy befogadjon-e valamennyi tagállam legalább egy bizonyos számú menekültet, vagy pedig hagyjuk magukra a leginkább érintett tagállamokat. Ezen tovább kell dolgozni”

– mondta Angela Merkel, aki ezek szerint továbbra sem mondott le a kvótákról.

Forrás: 888.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató