2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.15
USD : 360.22
Időjárás ikon11°

A "boldog Ramadant kívánó" Weber az utolsó héten megnyomja a kampányt: eszébe jutott a bevándorlás

A spitzenkandidat most szigorú intézkedéseket ígért az illegális bevándorlás feltartóztatására.

Szigorú intézkedéseket ígért az illegális bevándorlás feltartóztatására Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) választási csúcsjelöltje vasárnap a bulgáriai fővárosban tett látogatásán.

„Az államnak felül kell kerekednie az embercsempészeken az illegális bevándorlással szembeni harcban” – jelentette ki Weber kampánykörútja szófiai állomásán a bolgár főváros egyik legnagyobb sportcsarnokában tartott rendezvényen. Az EPP csúcsjelöltje egyben pedig támogatásáról biztosította a Bulgáriában kormányzó jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) pártot az EP-választások előtt.

Dicsérően szólt Bojko Boriszov kormányáról, amely – mint mondta – sikeresen megvédi az EU külső határát az illegális migrációtól. „Bulgária megérdemli, hogy a belső határellenőrzések nélküli shengeni övezet teljes jogú tagja legyen” – hangoztatta Weber a bolgár kormányfő jelenlétében.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusának szavait harsány tapssal fogadta a GERB mintegy 14 ezer összegyűlt híve. Az illegális bevándorlás kiemelt szerepet játszik a balkáni államban, amely szögesdrót-kerítést húzott Törökországgal közös határán a menedékkérők áradatának feltartóztatására.

Weber a bolgár televízióban közvetített beszédében méltatta az európai kontinens sokszínűségét, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kereszténység közös elemként fogja össze mindezt.

Óva intett azonban a jobboldali populistáktól.

„Meg fogjuk védeni az Európai Uniót a nacionalistáktól és populistáktól”

– biztosította az EPP pártcsaládhoz tartozó GERB egybegyűlt támogatóit.

Mint mondta, elengedhetetlen az EU reformja, hogy felvértezze magát az eljövendő évek kihívásaihoz.

A 2007 óta uniós tagállam Bulgária 17 képviselőt választhat a 751 tagú Európai Parlamentbe a május 26-i EP-választásokon. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint mindössze három párt esélyes, hogy jelöltje bejusson az EP-be, ezek a GERB, az ellenzéki Bulgáriai Szocialista Párt, illetve a Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért.

Bojko Boriszov vezette GERB tekintélyének azonban sokat ártottak a burjánzó korrupciós botrányok, ami az ellenzéki szocialisták malmára hajtották a vizet, felmérések szerint a két politikai erő fej-fej melletti küzdelemre számíthat az EP-választásokon.

Forrás: Hirado.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató