2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.15
USD : 360.22
Időjárás ikon11°

Az új elnök bejelentette az ukrán parlament, a Rada feloszlatását

Továbbá bejelentette:

lehetetlenség elveszíteni ami a mienk, a Krím és Donbasz ukrán föld.

Letette a hivatali esküt hétfőn a parlamentben Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök, majd beiktatási beszédében bejelentette, hogy feloszlatja a parlamentet.

A törvényhozók előtt elmondott beszédében Zelenszkij felszólította a kormányt, hogy két hónapon belül mentse fel tisztségéből a titkosszolgálat (SZBU) vezetőjét, a főügyészt és a védelmi minisztert. A kormány tagjainak azt üzente, hogy jobban teszik, ha ők is benyújtják felmondásukat. A parlamenttől követelte még, hogy fogadjanak el jogszabályokat a képviselői mentelmi jog megszüntetéséről, a törvénytelen vagyonosodás büntethetőségéről és a választási törvény módosításáról.

„Kedves képviselők, Önök maguk tették hétfőre, azaz munkanapra a beiktatást… Tehát dolgozni fogunk” – mondta, mielőtt felsorolta volna, milyen döntések meghozatalát várja még a törvényhozástól, majd ezután közölte, hogy feloszlatja a parlamentet.

Az alkotmány értelmében az államfő elrendelhet előrehozott parlamenti választást, és azt a parlament mandátumának idő előtti megszűnéséről szóló határozat közzétételétől számított 60 napon belül kell megtartani – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Zelenszkij beszédében kijelentette még, elsődleges feladatának azt tekinti, hogy tűzszünetet érjen el a Donyec-medencében. Leszögezte: a békéért kész kockára tenni azt is, hogy elveszti elnöki posztját. Első lépésnek az Oroszország által fogva tartott ukránok kiszabadítását nevezte meg, azután a krími és Donyec-medencei területek visszaszerzését. Szavai szerint mindent meg kell tenni azért, hogy az ideiglenesen megszállt területeken élők ukránoknak érezhessék magukat.

A ceremónián számos külföldi vendég volt jelen, Magyarországot Áder János köztársasági elnök képviselte.

Az eskütételi szöveg felolvasása után Zelenszkij átvette az államfőségét igazoló okiratot és az elnöki szimbólumokat, a jelvényt, a pecsétet és a jogart, majd megtartotta beszédét.

Közben hétfőn benyújtotta lemondását Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter és Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője. Mindkét posztra egyébként az államfőnek van joga a parlament elé terjeszteni a maga jelöltjét.

Putyin nem gratulál az új ukrán elnöknek 

Vlagyimir Putyin nem fog gratulálni Volodimir Zelenszkij beiktatásához, az orosz elnök majd akkor gratulál új ukrán kollégájának, ha az haladást ér el a kelet-ukrajnai konfliktus rendezésében és az ukrán-orosz kapcsolatok normalizálásában – jelentette ki hétfői moszkvai sajtótájékoztatóján Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője.

„Putyin elnök a délkelet-ukrajnai belső konfliktus első sikereihez, valamint az orosz-ukrán kapcsolatok normalizálásának első sikereihez fog gratulálni Zelenszkij elnöknek” – fogalmazott egy kérdésre válaszolva Peszkov, anélkül, hogy részletezte volna, miben állnának ezek az „első sikerek”. Hangsúlyozta, hogy a délkelet-ukrajnai konfliktust a minszki megállapodásokban lefektetett „pontos menetrend” szerint kell megoldani.

A szóvivő reményét fejezte ki, hogy a fogolycsere ügyében az új ukrán elnök alatt is folytatódni fognak a tárgyalások a szemben álló felek között.

Forrás: Hirado.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató