2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Salvini nekimegy az ENSZ-nek is

Matteo Salvini (Liga) belügyminiszter múlt héten nyújtotta be azt az új rendelettervezetet, amely egyebek mellett a saját hatáskörébe utalná annak a kérdésnek az eldöntését: engedélyezi vagy közbiztonsági okokból megtiltja bármilyen hajó belépését az olasz felségvizekre.

Pénzbüntetéssel szankcionálná azokat a civil szervezeteket, amelyek a máltai, az olasz vagy a líbiai hatóságok engedélye nélkül végeznek mentést a Földközi-tengeren. Minden egyes bevándorló után, akit illegálisan akar behozni Olaszország területére valamely szervezet, akár 5500 eurós (1,8 millió forint) büntetést is kaphatna.

A kormány hétfőn készült elfogadni a tervezetet. Csakhogy a bevándorláspárti ENSZ egy, a római kormánynak címzett levelében azt írta: a tervezett intézkedés sérti a bevándorlók emberi jogait, több nemzetközi szerződést, és egy újabb politikai kísérlet a mentési műveletek büntethetővé tételére.

Az olasz külügyminisztérium vasárnap közleményben így reagált erre: az ENSZ levelének nincs jogi érvénye, és pontatlan értesüléseken alapul. A látszat ellenére Olaszország kevesebb ilyen levelet kapott eddig az ENSZ-től, mint több más ország: 2018. január 1-je óta nyolcat, míg az Egyesült Államok 30-at, Nagy-Britannia 16-ot, Franciaország pedig 12-t. Belügyminisztériumi tisztségviselők újságíróknak nyilatkozva pedig így érveltek vasárnap este: Törökország és Észak-Korea hasonló módon bünteti a határsértést, és az olasz törvényekben sem újak a büntetések, csak a mértékük változott.

Forrás: 888.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató