2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

6 éve történt

Adebolajo és Adebowale május 22-én gyilkolt.

A Királyi Tüzérség laktanyája, a Woolwich Barracks előtt egy kocsiban várakozott a két gyilkos, majd amikor az áldozatuk, Lee Rigby kilépett, felhajtottak a járdára és elütötték.

Ezután az autóból kiugorva machetével és húsvágó bárddal estek neki a mozdulatlanul a földön fekvő embernek, akinek a fejét majdnem elválasztották a törzsétől.

A merénylet után nem menekültek el a helyszínről. Adebolajo csuromvéresen Allahról és a brit kormány megdöntéséről kezdett el kiabálni egy kamera előtt. Ekkor a két férfi már senkit nem fenyegetett. A kiérkező rendőrök megsebesítették őket.

Rigby dobos volt a királyi tüzérségnél, a terrorizmus első áldozata brit földön a londoni metró elleni 2005-ös támadás óta.

Adebolajót és Adebowalét a brit terrorelhárítás és az MI5 egyébként már nyolc éve figyelte, de nem tartották veszélyesnek őket. Adebolajót 2010-ben Kenyában terrorizmus vádjával egyszer már letartóztatták, amiért a maga köré gyűjtött fiatalokkal együtt csatalakozni akart az al-Kaidával kitűnő kapcsolatban lévő szomáli al-Sababhoz, és kiképzésre jelentkezett a terrorszervezetnél.

https://youtu.be/WAh7FEEsLpU A kórház kerítéséről folyamatosan eltávolítják a megemlékezés feliratokat, transzparenseket, de a hazafias érzelmű szurkolók rendre helyreállítják azokat. (Millwall, West Ham United, Charlton Athletic)

Forrás: A néhai Népszabadság nyomán

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató