Vadhajtások

Kezdődnek az EP választások, Nagy-Britannia és Hollandia ma voksol

Miután Nagy-Britanniának nem sikerült tető alá hoznia a Brexitet, a szigetország is részt vesz a voksolásban. A mai napon 73 EP képviselői helyről szavaznak a britek, a szavazófülkék helyi idő szerint este 10 órakor zárnak.

A Guardian legfrissebb cikke szerint a Nigel Farage által életre hívott Brexit párt a szavazatok több mint 30%-át zsebelheti be, a legmagasabb becslés 37%-ot is jósol. Amennyiben a párt valóban triumfál, lehet rá számítani, hogy tory-k Theresa May eltávolítását fogják követelni és helyette egy olyan miniszterelnököt, aki felkarolja a demokratikusan megszavazott Brexit ügyét

A jelenlegi helyzetet ismerve elképzelhető, hogy a mandátumot szerzett brit képviselők nem foglalják el székeiket az Európai Parlament július 2-re tervezett első ülésén, már amennyiben a választás és az első ülés időpontja között a brit parlament megszavaz egy kilépésről szóló megegyezést – írja a Telegraph.

Amennyiben a britek kilépése megvalósul, a jelenleg 751 fős EP 705 fős testületté fog alakulni, a britek 73 mandátumából megmaradó 27 hely kerül majd újraosztásra a tagállamok között. A spanyolok és a franciák öt-öt, az olaszok és a hollandok három-három, az írek kettő, a németek, dánok, észtek, horvátok, svédek, románok, szlovákok, osztrákok és lengyelek pedig egy-egy helyet kapnak majd. Mi nem kapunk.

A britek mellett Hollandiában is ma tartják a voksolást. Figyelemmel kísérjük az eseményeket.

Boglárka – Vadhajtások.hu