2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

A cseheknél is a bevándorlásellenes kormánypárt győzött, a lengyel ellenzék is megsemmisült

"Át kell alakítani az Európai Uniót, mégpedig úgy, hogy az a jövőben az erős tagállamok szervezetévé váljon. Az Európai Bizottságot politikamentes, szolgáltató szervvé kell változtatni"

- jelentette ki Babis vasárnap éjfélkor pártja sajtótájékoztatóján. 

Az ANO kormánykoalíciós partnerének, a Cseh Szociáldemokrata Pártnak (CSSD) a kudarcát firtató kérdésre válaszolva (a CSSD nem szerzett EP-mandátumot) azt mondta, hogy "ennek nincs befolyása a kormányra", ezért ebben nem lát problémát.

Babis jelezte: az ANO ismét Vera Jourovát szeretné jelölni az Európai Bizottságba, de célja, hogy a jövőben erősebb tárcát kapjon. Jourová eddig igazságügyi biztos volt.

A Polgári Demokratikus Párt (ODS) legfőbb célja decentralizálni az Európai Uniót és visszaadni a döntés jogát az egyes tagállamoknak - jelentette ki Petr Fiala, a választásokon második helyen végzett ODS elnöke.

Fiala szerint a csehországi EP-választás azt is jelzi, hogy meggyengült az Andrej Babis vezette, kormányzó ANO mozgalom, az egész kormánykoalíció pozíciója, és megerősödött az ellenzék. "Babis számára figyelmeztető kell hogy legyen koalíciós partnerének, a Cseh Szociáldemokrata Pártnak a kudarca" - mondta Fiala, aki az ODS eredményét nagy sikernek minősítette.

 "Az Európai Uniónak mai formájában meg kell szűnnie, és vissza kell térni a szuverén és szabad államok szövetségének modelljéhez" - nyilatkozta Tomio Okamura, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) elnöke. Leszögezte: pártja, amely két EP-mandátumot szerzett, legközelebbi szövetségesének az EP-ben a Marine Le Pen vezette francia jobboldali Nemzeti Tömörülést (RN) tartja.

    "A választás bebizonyította, hogy az SPD-nek stabil helye van Csehországban és Európában"

- jelentette ki Okamura. Jirí Pospísil, a TOP 09 elnöke ezekkel ellenétben azt mondta: az ediginél több Európára van szükség, s a TOP 09-STAN koalíció ezt a politikát kívánja erősíteni az Európai Parlamentben.

Milos Zeman köztársasági elnök üdvözölte, hogy az EP-választáson ezúttal magasabb volt a részvétel, mint az előbbi három alkalommal. Zeman szerint ez azt jelzi, hogy a választók megértették: a voksolás Európáról, tehát róluk szólt.

Lengyelországban is a nemzeti jobboldal győzött

A Jog és Igazságosság (PiS) győzelme az európai parlamenti (EP) választáson bizonyítja, hogy a lengyelek nemcsak Lengyelországban, hanem Európában is akarnak változást - kommentálta az előre jelzett választási eredményt Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

Morawiecki a Twitter közösségi honlapján történelminek minősítette a lengyel kormánypárt EP-választási eredményét.

Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke a párt választási stábjában mondott beszédében fontosnak nevezte az elért eredményt, egyúttal "óriási kihívásnak" mondta az ősszel esedékes lengyel parlamenti választást, amely során - mint mondta - eldől Lengyelország jövője. Mi vagyunk a lengyel szuverenitás, a lengyel függetlenség, a felfelé ívelő fejlődés garanciája- jelentette ki Kaczynski.

A lengyel országos választási bizottság által közzétett adatok szerint a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) részvételével megalakított széles pártszövetség, az Európai Koalíció (KE) a voksok 37,9 százalékát kapta meg.

Az új balliberális párt, a Robert Biedron Tavasza (Wiosna Roberta Biedronia) a szavazatok 6 százalékára tett szert. A vasárnap esti becslésekhez képest nem jutott be az EP-be az euroszkeptikus, szélsőjobboldali Konfederáció (Konfederacja) nevű koalíció.

A három bejutó tömörülés közül a PiS eddig az Európai Konzervatívok és Reformerek (EKR) tagja volt az EP-ben. A KE nagyobb tömörülései az Európai Néppárt (EPP) frakciójához tartoztak, viszont a koalíció mandátumokat érvényesíthet az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségében (S&D), illetve a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért képviselőcsoportban (ALDE) is.

A Robert Biedron Tavaszának eddig nem volt EP-képviselete, az S&D-vel együtt kampányolt.

A részeredményeken alapuló mandátummegosztást még nem tették közzé.

A vasárnap esti részeredmények alapján a részvételi arány 45,5 százalékot tett ki, ami közel kétszer annyi, mint az előző, 2014-es EP-választáson (24 százalék).

Forrás: Origo és Napi.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató