2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

A drogos-pedo buliba keveredett Kurz kisírta magának, hogy kancellár maradhasson

A párt ideiglenes vezetője szakértői kormány létrehozását támogatja.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) valószínűleg megszavazza a Sebastian Kurz kancellár ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt – jelentette be hétfőn a párt ideiglenes vezetője.

A politikus a lehetséges indokok között említette, hogy a kormánynak többségre van szüksége a parlamentben, pontosan azért, hogy a jövőben ne fenyegethesse folyamatosan újabb és újabb bizalmatlansági indítvány. 

A párt frakciójának több tagja nem sokkal később arról tájékoztatta az APA osztrák hírügynökséget, hogy a jobboldali képviselőcsoport egyhangúlag úgy döntött, hogy megszavazzák a szociáldemokraták által a kormány egésze ellen benyújtott bizalmatlansági javaslatot a parlament hétfői rendkívüli ülésén.

Szakértői kormány jöhet?

Hofer arról is beszélt, hogy a bizalmatlansági indítvány megszavazása után szakértői kormány létrehozását támogatja; az új, átmeneti kormány vezetőjeként pedig olyan személyt tud elképzelni, aki elfogadott, és aki nyugalmat sugároz.

Több mint egy hete egy korrupciós botrány miatt lemondásra kényszerült Heinz-Christian Strache alkancellár, az FPÖ elnöke, és ennek nyomán a Kurz által vezetett Osztrák Néppárttal (ÖVP) alkotott kormánykoalíció is felbomlott, és részben szakértőkből álló kormány jött létre. Ausztriában szeptember elején előrehozott parlamenti választást tartanak.

Hétfőn az osztrák parlamentben két bizalmi szavazást is tarthatnak Sebastian Kurz, illetve a részben szakértőkből álló osztrák kormány egésze ellen. Előbbit a Most (JETZT), utóbbit az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) kezdeményezésére.

Ausztria történetében először vonhatják meg a bizalmat a kancellártól

Ausztria második világháború utáni történetében eddig 185 alkalommal fordult elő, hogy a kormányt vagy valamelyik tagját bizalmatlansági indítvánnyal próbálták elmozdítani, de az elmúlt 74 évben ez még sohasem járt sikerrel, mert a többség vagy kitartott amellett, akinek az elmozdítását kezdeményezték, vagy az illető önszántából lemondott.

A bizalmatlansági indítvány az osztrák jog szerint a legerősebb politikai szankció, amely a kormány tagjaival vagy akár a kabinet egészével szemben alkalmazható; ha az alsóház, a Nemzeti Tanács többsége úgy dönt, hogy megvonja bizalmát a kormánytól vagy valamelyik minisztertől, akkor az államfő a kabinetet vagy az érintett kabinettagot minden további nélkül felmenti hivatalából.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató