2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Ott nyert az AfD, ahol a leginkább kellett

A német bevándorlásellenes párt, az AfD minden tartományban javított a 2014-es EP-választási eredményéhez képest, sőt két helyen nyert is.

Németországban idén is a CDU/CSU pártszövetség lett a legnagyobb erő, ám sokat gyengültek a német kormánypártok. A második helyre a Zöldek futottak be, akik sokat erősödtek, főleg az SPD kárára. Az AfD a negyedik helyen végzett, nagyjából négy százalékot javítva az előző EP-választáson elért eredményéhez képest. Volt viszont két olyan tartomány, ahol nyerniük is sikerült!

Németországban a legközelebbi választás szeptemberben Brandenburg tartományban lesz.

Brandenburgban az AfD nyert 20 százalékkal, két százalékot verve a CDU-ra, hármat pedig az SPD-re. Ez egyébként 11 százalékkal magasabb, mint a bevándorlásellenes párt öt évvel ezelőtti eredménye. További érdekesség, hogy ebben a tartományban közel 60 százalékos volt a részvétel, öt éve pedig 46,7 százalék volt csupán – írja a Focus.

Szászországban szintén az AfD lett a legnépszerűbb párt, a szavazatok 25,3 százalékát sikerült a bevándorláselleneseknek begyűjteniük, ez 15 (!) százalékos javulás. A második a CDU 23 százalékkal, míg a harmadik a szélsőbaloldali Linke. Itt is jóval magasabb volt a részvétel 2014-hez képest.

Ami a további tartományokat illeti:

A CSU szokás szerint szétnyerte Bajorországot, kétszer annyi szavazatot szereztek, mint a második Zöldek. Igen figyelemreméltó, hogy az SPD csak egy tartományban tudott győzni, ez Bréma volt. A Zöldek Berlinben, Hamburgban és Schleswig-Holsteinben diadalmaskodtak, előbbi két helyen ráadásul elég nagy fölénnyel: Hamburgban 31 százalékot kaptak, a második SPD csak 19-et, míg a fővárosban 27-15-re verték a CDU-t.

A többi tartományban a CDU nyert, a második helyre változatosan futottak be a pártok, hol az SPD, hol az AfD, hol pedig a Zöldek. A választási részvétel mindenütt nőtt, a bevándorlásellenes erők pedig mindenhol erősödtek Németországban.

Forrás: 888.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató