2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.15
USD : 360.22
Időjárás ikon11°

Rendkívüli: Megbukott a labanc Kurz is

Tovább dől az ibizai dominó: Sebastian Kurz is megbukott.

A szociáldemokrata és a szabadságpárti képviselők támogatásával megszavazta az osztrák parlament a Kurz-kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt. Ez azt jelenti, hogy az országot egy átmeneti kormány irányítja a várhatóan ősszel sorra kerülő parlamenti választásokig. Sebastian Kurz kormánya annak ellenére bukott meg, hogy az általa vezetett Néppárt tegnap fölényesen nyerte az EP-választást.

Megbukott a Sebastian Kurz vezette kisebbségi néppárti kormány Ausztriában, miután a parlament alsóháza megszavazta a szociáldemokrata párt által benyújtott bizalmatlansági indítványt. A délutáni szavazáson a baloldali képviselők mellett a szabadságpárti képviselők is Kurz ellen szavaztak.

Ibizáról indult

Az ibizai botrány tehát nem csak a kormánykoalíciót, hanem az egész kormányt bedöntötte.  Mint arról beszámoltunk, a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung az EP-választások előtt egy héttel hozott nyilvánosságra egy 2017-ben Ibizán, titokban készült videót.

A felvételen az Osztrák Szabadságpárt két akkori magasrangú politikusa, Heinz-Christian Strache pártelnök (későbbi osztrák alkancellár) és Johann Gudenus  arról beszélget egy orosz milliárdos állítólagos unokahúgával (aki valójában beépített ember volt), hogyan lehetne kétes eredetű pénzből megtámogatni a párt választási kampányát állami megbízásokért cserébe.

A botrány kirobbanása után Kurz kezdeményezte az államfőnél a szabadságpárti belügyminiszter menesztését, válaszul a radikális jobboldali párt összes minisztere benyújtotta lemondását. Ezzel felbomlott a kormánykoalíció, és szakértőkkel megtámasztott kisebbségi néppárti kormány jött létre, most azonban ez is megbukott.

A szavazást több órás vita előzte meg.

Átmeneti kormány jön

A Die Presse szerint Alexander Van der Bellen osztrák államfőnek most menesztenie kell a kancellárt és a minisztereket, és új személyeket kell jelölnie helyettük. Az új, átmeneti kormány a várhatóan ősszel sorra kerülő előrehozott parlamenti választásokig irányítja az országot.

Sebastian Kurz egy nappal azután bukott meg, hogy az általa vezetett Néppárt fölényes győzelmet aratott az EP-választáson. A jobbközép párt a szavazatok 35 százalékát szerezte meg (ez nyolc százalékos javulás 2014-hez képest), megelőzve a szociáldemokratákat (23 százalék) és a Szabadságpártot (17 százalék).

Forrás: Privatbankar.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató