2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Tilos lesz egy svéd városban hidzsábot viselni az iskolákban

Svédország egyes részein kezdenek ráébredni az emberek, hogy ideje lenne integrálni a muszlimokat.

Svédországban elsőként döntött úgy Staffanstorp városa, hogy a 13 év alatti gyerekek nem viselhetnek fejkendőt. Így akarják elősegíteni a muszlim fiatalok integrációját.

A fejkendő azt szimbolizálja, hogy a nők nem érhetőek el. Ez a nők szexualizálása, és ez indokolatlan egy fiatal lány esetében. Azzal nincs problémám, ha egy felnőtt nő visel fejkendőt, de jelen esetben gyerekekről, kislányokról van szó

– mondta Christian Sonesson, a Malmőtől 20 kilométerre fekvő város polgármestere.

A szociáldemokraták helyi politikusa, Pierre Sjöström szerint a város egy olyan problémára keresett megoldást, ami szerinte nem is létezik. Természetesen már felcsendültek azok a hangok, akik szerint az új szabályozás diszkriminatív, mivel korlátozza a vallásszabadsághoz való jogot.

A példa egyébként nem egyedi. Ausztriában május közepén döntöttek úgy, hogy betiltják a fejkendők viseletét az osztrák általános iskolákban. Az előírás azoknak az ideológiai vagy vallási jellegű ruhadaraboknak a viseletét tiltja meg, amelyek a teljes fejet takarják. Persze az osztrákoknál is akadnak olyanok, akik kikeltek magukból az új szabályozás miatt, várhatóan meg is támadják azt az alkotmánybíróságon.

Forrás: 888.hu 
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató