2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Ennyit látnak a búvárok a Dunában, a baleset helyszínén

A TEK oldalán osztották meg a próbamerülésen készült felvételeket és azt a videót, amin a látási viszonyokat szeretnék bemutatni. Ezt rögzítették a búvárok kamerái. 

A baleset után másnap, csütörtökön délután bízta meg a belügyminiszter a TEK-et a mentési munkálatok levezénylésével, amihez azonnal neki is láttak. Ugyanakkor a múlt héten még csak próbamerüléseket tartottak; olyan magasan volt a Duna szintje, és olyan erős volt a sodrása, hogynem tudták megközelíteni a roncsot.

Ezekről a merülésekről készültek a következő felvételek, amelyeket közzétettek a szervezet honlapján:

https://www.youtube.com/watch?v=7K3nbuqjLr4

A második tesztmerülésről készített videó is felkerült a netre:

https://www.youtube.com/watch?v=p0dOn0VEeLY

A harmadik felvétel pedig azt mutatja meg, hogy mennyit látnak a búvárok merülés után.

A kamera a felszínen még mutat képet, a víz alatt, a koszos Dunában viszont már csak a búvár hangját lehet hallani, és azt a sötétséget látni, ami körbeveszi. 

https://www.youtube.com/watch?v=dVvpLtfM_FE Valamint közzétettek egy szonár képet is:

A Hableány nevű hajó egy nagy luxushajóval, a Viking cég hotelhajójával ütközött össze a Margit hídnál szerda éjszaka 21 óra 05 perckor.

Az elsüllyedt Hableány turistahajón 35-en tartózkodtak: 22 nő, 12 férfi és egy gyermek. A magyar kapitányon és a szintén magyar matrózon kívül a többiek turisták, illetve idegenvezetők. 21 ember eltűnt.

A dél-koreai turisták esti sétahajózáson vettek részt a Duna budapesti szakaszán az idegenvezetőikkel, a 6 országot – köztük Magyarországot – érintő körutazásuk egyik programjaként.

A koreai turisták legtöbbje 40 és 50 év közötti volt, egy hatéves gyerek és egy hetvenes éveiben járó férfi is volt közöttük

– mondta egy meg nem nevezett minisztériumi tisztségviselő korábban.

Forrás: Origo

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató