2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Bencsik András: Nincs rendben, hogy a pápa a románokat sokasodásra, a magyarokat békülésre szólította fel

Bencsik Andrásnak, a Demokrata főszerkesztőjének csalódást okozott Ferenc pápa romániai látogatása. Ahogy a Sajtóklubban kifejtette: amíg a pápa Balázsfalván a családok és a gyermekek megvédéséről beszélt a románoknak, Csíksomlyón a magyaroknak csak annyi jutott, hogy béküljenek és bocsássák meg a történelmi sérelmeket. 

https://youtu.be/5vCh8sMVtjc

Az erdélyi és romániai pápalátogatás volt a legutóbbi Sajtóklub egyik témája (a videón a 15. percnél), amiről Bayer Zsolt műsorvezető megállapította: Végighallgatva Ferenc pápa csíksomlyói beszédét, az magyar szempontból nem volt rossz vagy kifogásolható.Ehhez csatlakozva Huth Gergely arról beszélt, hogy tanuljunk meg örülni az eredményeknek, mert – Böjte Csabát idézve – Ferenc pápa előtt mégiscsak felcsendült százezernyi torokból a magyar és a székely himnusz. Szentesi Zöldi László azt fejtette ki, hogy a pápalátogatás hátterében nagy összefüggések állnak, Ferenc pápa útjában az ortodox-katolikus közeledés volt a legfontosabb szempont, ezért láthattunk sok gesztust az ortodoxia és a görög katolikusok felé.

Bencsik András itt vette át a szót és így érvelt:

A pápa elment a magyarság ikonikus és szimbolikus helyére, Csíksomlyóra és ott tartott egy három nyelvű szentmisét. Most először fordult elő tehát, hogy nem magyarul miséztek Csíksomlyón. Ezek után Ferenc pápa elment a románok ikonikus erdélyi helyére, Balázsfalvára, ahol véletlenül sem hangzott el magyar szó. Ferenc pápa Csíksomlyón a magyar himnuszt nem hallgatta végig, a Te vagy földi életünk vezércsillaga című Mária ének alatt végleg eltűnt és a székely himnuszt már nem hallgatta meg.  De kiemelnék Ferenc pápa szentbeszédéből egy mondatot, amit hihetetlenül fontosnak tartok: “A gyarmatosító ideológiák nem tekintik értéknek az embert, az életet, a házasságot és a családot, hanem a múltbelihez hasonló ateista, romboló javaslatokkal ártanak, legfőképpen a fiataloknak és a gyermekeinknek, gyökértelenné téve őket.” Ez egy fantasztikus mondat. Egy baj van vele. Mégpedig az, hogy ezt Ferenc pápa nem a magyaroknak mondta, hanem a románoknak Balázsfalván. Nekünk magyaroknak azt üzente, ne hánytorgassuk fel a múltbéli sérelmeinket, varrjuk össze a jövőnket, szeressük egymást és bocsássunk meg egymásnak. Ha kicserélte volna a két szentbeszédet, amíg magyar él a földön, áldaná Ferenc pápa nevét. Így viszont, szomorú szívvel azt kell mondanom, hogy Ferenc pápa és a Vatikán Romániát választotta, mert az ortodox világba épített katolikus hídfő fontos számukra, a magyarság pedig nem.

Forrás: PestiSrácok
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató