2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 394.88
USD : 371.93
Időjárás ikon12°

Kimondta a bíróság, hogy nem bántotta senki a Hadházy-Szél-Varju triót

Elutasította első fokon a bíróság Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Varju László pótmagánvád-indítványát, amit a Társaság a Szabadságjogokért segítségével nyújtottak be az őket “akadályozó és bántalmazó” biztonsági őrök ellen. Szél Bernadett Facebook-oldalán jelezte, hogy fellebbeznek, és ha kell, az Alkotmánybírósághoz, majd Strasbourghoz fordulnak jogorvoslatért. A TASZ álláspontja szerint egyébként a képviselőknek joguk volt a köztévébe belépni, és lehetőség szerint ne korlátozzák őket az Országház épületére.

A bíróság indoklásában arra hivatkozott, hogy mivel a képviselők nem hivatkoznak testi sérülésre vagy becsületsértő bánásmódra, ezért a vádemelésnek nem állnak fenn a feltételei. A TASZ összegzése szerint ez azt jelenti, hogy mivel a képviselőket nem verték meg, ezért nem élhetnek a pótmagánváddal. Szél Bernadett Facebook-oldalán jelezte, hogy a döntés ellen fellebbeznek, és ha kell, az Alkotmánybírósághoz, majd Strasbourghoz fordulnak jogorvoslatért.

A bíróság az ügyészségi véleményhez hasonlóan megállapította, hogy a képviselők nem hivatalos személyként jártak el az MTVA épületében.

A jogvédők szerint a bíróság indokolatlanul szűkíti azonban a képviselői munka fogalmát, és az országgyűlési képviselőknek pont azért volt joguk belépni a köztévé épületébe, mert “a képviselői munka jóval összetettebb, mint hogy azt az Országház épületére korlátozzuk”.

Forrás: PestiSrácok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató