2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

2,5 milliárd forint értékben osztottak szét migránskártyákat - eddig titkolták az adatokat

Az EP választásig visszatartották a kínos adatokat.

Csaknem hetvenezerre nőtt azoknak a bevándorlóknak a száma, akik idén Görögországban bekerültek az ENSZ és az Európai Unió közös migránskártyaprogramjába. A kedvezményezettek között egyetlen hónap alatt több mint 7 millió eurót (csaknem 2,5 milliárd forintot) osztottak szét. A támogatások összege az év végéig meghaladhatja a 200 millió eurót (65 milliárd forintot) is.

Különös módon az európai parlamenti választások lezárultáig visszatartotta az ENSZ menekültügyi szervezete (UNHCR) az Európai Unióval közös migránskártyaprogramjának áprilisi eredményeiről szóló beszámolóját. Bár szokás szerint a havi jelentéseket a tárgyhónapot követően néhány nappal, legfeljebb egy-másfél héttel később kiadják, az áprilisi adatokat csak május 29-én hozták nyilvánosságra. Ez a késlekedés valószínűleg nem független attól, hogy a választások egyik központi témája a migráció volt, a jelentésből pedig egy kritikus időpontban derült volna ki: márciushoz képest 800 fővel nőtt a támogatott bevándorlók száma, amely így a tavasz közepére elérte a 69 897 főt.

A szétosztott pénz összege ugyanakkor havi 7,1 millió euróra, azaz csaknem 2,5 milliárd forintra emelkedett. Egy év leforgása alatt összesen 114 260 személy kapott pénzt Görögország 112 pontján az anonim bankkártyájára. Érdemes megemlíteni azt is, hogy a támogatottak közel kétharmada férfi és 33 százalékuk 18–39 éves, többnyire tehát továbbra sem a válságoknak és háborúknak leginkább kitett nők, gyermekek vagy idős emberek érkeznek Európába. A migránskártyával rendelkezők 79 százaléka egyébként szíriai, iraki, iráni, valamint afgán állampolgárnak vallotta magát.

Ismert, hogy kétmillió körüli azoknak a migránsoknak a száma, akik az utóbbi években az Európai Unió és az ENSZ különböző programjaiban pénzzel feltöltött bankkártyákat kaptak vagy azok előnyeiben részesültek. Ez idő alatt a Brüsszel által humanitárius akciónak nevezett kezdeményezés több mint másfél milliárd eurójába, azaz közel ötszázmilliárd forintjába került az uniós adófizetőknek.

A szolgáltatás elviekben csak a regisztrált menedékkérőknek jár, ugyanakkor az ENSZ áprilisi jelentéséből úgy tűnik, az már nem feltétel, hogy az igénylő valódi menekült legyen, hiszen a beszámoló szerint a 69 897 támogatott közül csak 13 527 állt nemzetközi védelem alatt. További probléma az anonim bankkártyák kiállításával, hogy a kedvezményezett személyazonosságát és szándékait szinte lehetetlen ellenőrizni. Ezt bizonyítja a hazánkban elfogott és az Iszlám Állam hóhéraként azonosított Hasszán F. példája is, aki korábban szintén kapott migránskártyát.

Az UNHCR korábban azt közölte: idén körülbelül nyolcvanezer résztvevője lesz a programnak, amire 190 millió eurót különítettek el. Az áprilisi adatok alapján azonban nem kizárható, hogy ennél jóval többen lesznek az érintettek, s ennek megfelelően a költségek meghaladhatják a 200 millió eurót. 2018-ban amúgy 167,5 millió, 2017-ben pedig 139 millió euró volt a görögországi migránskártyákra fordított összeg.

Forrás: Magyar Nemzet

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató