2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

A muszlim-ellenes párt bejutott a dán Parlamentbe

Néhány hónapja még a főváros főterén égették a koránt, ma már a Folketingben ülhetnek - írja az Svt.se.

Mint ismert a Rasmus Paludan vezette Stram Kurs nevű párt az elmúlt hetekben szélsőséges megnyilvánulással hívta fel magára figyelmet. Az iszlám vallás Dániában történő betiltását és még a menekültstátusszal rendelkezők azonnali kitoloncolását is programra tűző párt vezetője bemutatta, hogy mennyire békések az újonnan érkezettek.

Akciója után a muszlimok szinte felgyújtották a belvárost, illetve összecsaptak a rendőrökkel is. Paludant ki kellett menekíteni az őrjöngő arabok támadása előtt.

https://youtu.be/-oUYB7CcbEA

A BT nevű dán portálnak a Kemény Vonal vezetője a következőket mondta:

“VASÁRNAP NEM TUDTUK MEGCSINÁLNI. 2 PERC 43 MÁSODPERC UTÁN ELSZABADULT A POKOL. AZTÁN PEDIG A RENDŐRSÉG ELVITT MINKET. LÁTSZIK A FELVÉTELEKEN, HOGY A ZSARUK A KAROMNÁL FOGVA HÚZNAK. NEM MAGAMTÓL HAGYTAM EL A HELYSZÍNT.”

Nem ez volt az egyetlen alkalom, hogy Paludan egy nagyarányú muszlim lakossággal rendelkező környékre szervezett demonstrációt: korábban Korán-égetéssel válaszolt arra, hogy terrorizmushoz köthető iszlamisták a koppenhágai Parlament épülete elé szerveztek tömeges imát. (Erről szóló beszámolónk itt olvasható.)

Rasmus Paludant nemrégiben rasszizmus miatt ítélték el, a Stram Kurs nevű pártja az egyik leginkább iszlamofób és bevándorló kritikus párt Európában. Most a párt beléphet a dán parlamentbe.

Paludan, aki 2017-ben alapította meg pártját, meg akarja állítani a bevándorlást Dániába, betiltaná az iszlámot, és több százezer bevándorlót dobna ki az országból.

A Stram Kurs retorikájának nagy része az interneten különböző hazafias fórumokon ismerhető fel. A hangsúly az iszlám kritizálására épül legfőképpen, a törvényes kereteken belül, amit Paludan közvetít pl. a YouTube-on is.

Paludan azt mondja,  hogy az iszlám a világ leghíresebb vallása, és hogy a muszlimoknak "haza kell mennie". Még a szalonnába csomagolt koránt is felégette. Mindazonáltal Paludan, aki képzett ügyvéd, elítélték rasszizmus miatt. Paludan meg akarja mutatni a dánoknak, hogy a muszlimok nem tartják tiszteletben a véleménynyilvánítás szabadságát, és ezért nem illeszkednek a dán társadalomba.

Természetesen a reakciók sem maradtak el. Sokan úgy gondolták, hogy Paludan messze túlment a határon. Több dán muszlim úgy érzi, hogy megsértette őket. Mások, néhány radikális iszlamista életveszélyesen megfenyegették. Idén áprilisban Paludan-t egy kampányeseményen támadták meg, miután könnyebb sérüléseket szenvedett, de később ugyanazon a napon a fővárosban zavargások törtek ki.

Napjainkban Paludan biztonságára a rendőrség vigyáz a nap 24 órájában. A dán rendőrség azt mondja, hogy 2018 óta csak 24 millió koronát-t költöttek védelme érdekében.

Frank Jensen, a PET (a Dán Biztonsági Rendőrség) korábbi operatív vezetője szerint Paludan megnyilvánulásainak köszönhetően még nagyobb a terrorista támadások kockázata Dániában.

https://www.youtube.com/watch?v=zGBG81xrXCg

Egyébként Paludan provokációira is odafigyelnek, különösen a fiatalok körében közkedvelt. A hivatalos Youtube-fiókján csaknem 40 000 követője van, és több filmjük több százezer megtekintésnél jár.

Christian Jensen, a Politiken napilap főszerkesztője szerint Rasmus Paludan teljesen új politikai jelenség.

Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató