2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Thomas Tobin püspök: A katolikusok NE támogassák az LMBTQ Büszkeség Hónapot

Rhode Island az Egyesült Államok legkisebb területű tagállama, amely a keleti partvidéken fekszik. Nevével ellentétben nem sziget, és parányi méretéhez (alig 3000 km2) képest kivételesen hosszú, 618 kilométeres, öblökkel szaggatott tengerparttal (óceánparttal) rendelkezik. Az összes tagállam közül itt a legmagasabb a római katolikus népesség aránya (43%), ami a múltbeli jelentős olasz, ír, kanadai francia bevándorlásnak köszönhető. Fővárosa Providence (jelentése Gondviselés): itt működik Thomas Tobin püspök, akinek az eltérő szexuális beállítottságú közösségek ünnepével kapcsolatos Twitter bejegyzése a minap heves vitát kavart.A püspök rövid véleménye szerint a katolikus hittel ellentétes az LMBTQ Büszkeség hónapjának támogatása, mivel ezek az események különösen ártalmasak a gyermekekre nézve.Mit takar ez az egyre gyakrabban látott rövidítés? Az első négy betű viszonylag könnyen körülhatárolható csoportokat jelöl: Leszbikusok, Melegek, Biszexuálisok, Transzneműek. A Q betű az identitás eldöntetlenségét jelöli a queer (furcsa, bizarr, különös) vagy a questioning (kérdéses) szavakból.
Thomas J. Tobin püspök – Fotó: The Boston Globe
Tobin püspök tweet-jének teljes szövege így hangzik:
„Emlékeztetni kívánok arra, hogy a katolikusok ne támogassák és ne látogassák az LMBTQ Büszkeség Hónap júniusban tartandó eseményeit. Ezek olyan kultúrát mozdítanak elő, és olyan tevékenységekre bátorítanak, amelyek a katolikus hittel és erkölccsel ellentétesek, a gyermekekre pedig különösen károsak”.
Tobin püspök egy későbbi bejegyzésében kijelentette, hogy
„a Katolikus Egyház, ahogyan én magam is, tiszteli és szereti a meleg közösség tagjait”. Hozzátette, hogy „a saját nemükhöz vonzódó egyének Isten szeretett gyermekei, a mi fivéreink és nővéreink”.
A Katolikus Egyház katekizmusa azt tanítja, hogy a homoszexuális hajlamú embereket tisztelettel, együttérzéssel és érzékenységgel kell elfogadnunk, de a homoszexuális cselekmények lényegében súlyos rendellenességet jelentenek, és semmiféleképpen sem helyeselhetőek. A homoszexuális személyek inkább éljenek szűzies, önmegtartóztató életet. A bejegyzésre több mint 90.000 válasz érkezett, és csaknem 30 ezer ember lájkolta. A válaszok vegyesek voltak, de a fősodrású média természetesen kikelt magából és főleg a kritikus reakciókat idézte a „homofóbnak” bélyegzett püspökkel szemben. Joseph Strickland texasi püspök sietett Tobin atya segítségére. Ő is beírt a Twitterre, éspedig kétszer is:
„Hagyják már abba, kérem, hogy homofóbnak bélyegzik az Evangélium igazságát kimondó püspököket. Az intim szexuális viszonyt Isten a gyermekek nemzése céljából adta nekünk. Az Isten férfinak és nőnek teremtette az embereket. Az igazság kimondása nem homofóbia, hanem egyszerűen ez a realitás.”
Sok olvasó köszönetet mondott a két püspöknek, amiért a nagy ellenszélben hangot adtak annak, ami az ő véleményük is. Volt, aki az apostolok bátorságához hasonlította tettüket. Kampányt is indítottak a homoszexualitásról szóló katolikus tanítás védelmére. „Tartsanak ki, maradjanak erősek! Önökkel vagyunk!” – üzenték a tweetelők a két püspöknek.Forrás: Katolikus.ma, ChurchPopEzt a cikket Solymosi Judit önkéntes fordítói munkájának köszönhetően olvashattad el magyarul. 
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató