2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Szijjártó: Elvárjuk az úzvölgyi temető eredeti állapotának helyreállítását

Az úzvölgyi katonatemető eredeti állapotának helyreállítását, a kegyeletsértés és a sírgyalázás felszámolását várja el a magyar kormány a román hatóságoktól – közölte a külgazdasági és külügyminiszter kedden a parlamentben.

Szijjártó Péter egy napirend előtti felszólalásra válaszolva elmondta: a kormány egyetért a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ), amely valós párbeszédet, valamint a törvényesség, azaz a sírkert eredeti állapotának helyreállítását akarja.

Mi ezt tekintjük az egyetlenegy elfogadható döntésnek, fejleménynek

– fogalmazott.

Szijjártó Péter megerősítette: a magyar kormány elfogadhatatlannak tartja a múlt heti úzvölgyi történéseket, valamint azt a folyamatot, ami a történtekhez vezetett.

Elfogadhatatlan a sírgyalázás, a kegyeletsértés, a történelmi tények tudatos meghamisítása és a temetőben a magyar emberekkel szemben alkalmazott erőszak

– jelentette ki.

Hozzátette: a román hatóságoktól elvárják, hogy kivizsgálják az erőszakos eseményeket, az elkövetőket pedig büntessék meg, illetve akadályozzák meg, hogy a jövőben ilyen előfordulhasson.

A miniszter azt mondta, az ügyben a jogi, a ténybeli és a morális igazság is Magyarország oldalán van.

Közölte: a katonai temetőben alapvetően és többségében magyar katonák nyugszanak, minden releváns dokumentum ezt támasztja alá. Ezt mindenkinek tudomásul kell vennie – mondta.

Szijjártó Péter felidézte a román hatóságok ügyben hozott döntéseit: az RMDSZ-es képviselők beadványai nyomán május 9-én a román állami építkezési felügyelőség megállapította, hogy a dormánfalvi polgármesteri hivatal olyan dokumentáció alapján állította ki a temető román parcellájának létrehozásához szükséges engedélyt, amely nem bizonyította egyértelműen a terület feletti tulajdonjogát. Azaz a dormánfalvi városháza törvénytelenül állította ki az építési engedélyt – összegzett.

Elmondta, május 10-én a román kulturális minisztérium is megállapította, hogy jogellenesen állították fel a betonkereszteket a magyar katonák síremlékeire.

A román nemzetvédelmi minisztérium május 31-i állásfoglalása szerint az idegen háborús emlékhelyek átalakítása a minisztériumnak alárendelt Hősök emléke hivatal előzetes engedélyével végezhető el – idézte fel a miniszter, hozzátéve: a hivatal nem adott ki ilyen hozzájárulást.

A külügyminiszter azt mondta, Magyarország folyamatosan kereste a kommunikáció lehetőségét: a Magyar Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság nevében számtalanszor keresték meg a román nemzetvédelmi minisztériumot, de mindannyiszor elutasították őket. Hozzátette: a miniszterelnökök személyesen beszéltek a kérdésről és ő is többször tárgyalt a román külügyminiszterrel.

Szijjártó Péter közölte, hétfőn is kaptak telefonon tájékoztatást, amely után egyeztettek az RMDSZ vezetőivel és egyetértettek annak álláspontjával.

Elvárjuk Romániától azt, hogy a kétoldalú kötelezettségeket és a nemzetközi szerződéseket betartva állítsák helyre az eredeti állapotot, a kegyeletsértés és a sírgyalázás felszámolását várjuk el a román hatóságoktól – mondta.

Forrás: 888.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató