2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Svéd köztévé: a marokkói „menekültek” 90 százaléka hazudik az életkoráról

Kijózanító statisztikákat hozott nyilvánosságra a svéd köztelevízió (SVT) a bevándorlással kapcsolatban.

Egy friss jelentés szerint a skandináv országba áramló marokkói bevándorlók döntő többsége (90%) kiskorúnak vallja magát annak érdekében, hogy kedvezőbb ellátásban legyen része. A felmérésről beszámoló svéd köztévé szerint az elmúlt hét évben csak Marokkóból mintegy 1800 egyedülálló fiatal férfi adta be hivatalosan a menedékkérelmét Svédországban, ám ennél is többen vannak azok, akik a kötelező ujjlenyomat-felvétel miatt ezt megtagadják.

A határvédelem koordinálásáért felelős Christian Frödén az adatokkal kapcsolatban elmondta, hogy „amikor kiderítjük, hogy konkrétan kik azok, akik beadták a menedékkérelmet, az érintettek azonnal elhagyják az országot és további európai országok irányába veszik az irányt, mert attól tartanak, hogy az ujjlenyomatuknak köszönhetően akár haza is küldhetjük őket Marokkóba.”

Ugyanígy próbált a 22 éves Ali is eljárni, amikor 16 évesnek hazudta magát, ám a biometrikus azonosítást már nem tudta kikerülni. Elmondása szerint a vele együtt érkező bevándorlók tanácsolták neki azt, hogy tagadja le az életkorát, mert akkor nagyvonalúan, több segély kiutalásával fog rajta segíteni a svéd kormány. A kitoloncolásra váró Ali arról is beszámolt, mivel vannak ismerősei Belgiumban, a drága utazási költségek ellenére megpróbál odautazni még azelőtt, hogy Marokkóba visszatessékelnék.

Forrás: 888.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató