Vadhajtások

Az SZDSZ-től a Klubrádión át a Momentumig

Úgy látszik az ellenzéki oldalon trendi műsorvezetőket indítani a választásokon. Kálmán Olga után most jön Pikó András.

Az a Klubrádiótól nemrég távozó Pikó András lett a balliberális ellenzék közös polgármesterjelöltje a Momentum ajánlására a Józsefvárosban, aki a “Nem a vitákat segítettem, hanem tabusítottam” filmecskében nyíltan bevallotta, hogy : „liberális újságíróként nem az együttműködést, a párbeszédet segítettem”. Az SZDSZ hajdani kampánytanácsadója azt is kijelentette: „mindaz, amit ma a rendszerváltásról, meg a politikáról mondunk, az az én művem is. Az, hogy ide jutottunk az az én felelősségem is.” A Momentum a „Szabad ország” című füzetecskéjében új társadalmi párbeszédről ír, és később szorgalmazta a baloldali, liberális pártok együttműködését. Egy olyan személy, aki annak idején bevallotta, hogy nem segítette sem az együttműködést, sem a párbeszédet, vajon miként kommunikál majd a választókkal? Valaki elhiszi, hogy ezután liberális politikusként valóban párbeszédet folytat a lakossággal?

Mi a liberális humanizmus? Az a fajta humánum, amiből hiányzik a keresztény morál. A jó-rossz, igaz-hamis morális kategóriáit eltörölte. Relativizálta a jó és az igaz fogalmát. Liberális humanizmus az, amikor a rossz jónak látszik, amikor a hamis igaznak látszik. A gonosz a fogalmak zűrzavarát hozta létre, megtévesztve a jó szándékú embereket. Pikó tehát ebben, és csakis ebben az értelemben liberális humanista.

A szocializmusban azt mondták: reakciós, kispolgári, klerikális, eszmeellenes, pártellenes. Ma azt mondják: homofób, xenofób, rasszista, szexista vagy a transzfóbia gyűlölet bűncselekményét követi el. Aki valamelyik negatív jelzőt megkapja, már ítélet alá esik. Az emberek félnek és hallgatnak. Humanizmusnak, szolidaritásnak hívják a muszlim tömegek inváziójának támogatását, míg ennek ellenkezője az antihumánus, nem szolidáris, rasszista, fasiszta jelzőt kapja és retorzió várható.

Mayer Gábor – Magyar Fórum