Vadhajtások

Áttörés előtt áll a bevándorlásellenes AfD

A jobboldali párt első polgármesterét választhatja meg egy keleti kisváros.

A Bundestag és az Európai Parlament mellett már mind a tizenhat német tartomány gyűlésébe bejutott a hat évvel ezelőtt alapított Alternatíva Németországnak, de egyelőre sehol sem jutott tényleges hatalomhoz a bevándorlásellenes jobboldali párt. Ez most megváltozhat: Görlitz szász kisvárosban az AfD indulója a holnapi polgármesterválasztás esélyese. A film- és egyetemi világ mozgósított ez ellen.

Egy német rendőrtiszt, volt Bundeswehr-katona, illetve egy németet akcentussal beszélő román bevándorló, volt szólótrombitás néz egymással farkasszemet a holnapi görlitzi polgármester-választáson. Sebastian Wippel a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) jelöltje, míg a 29 éve Görlitzben élő Octavian Ursut a Kereszténydemokrata Unió (CDU) indítja.

Előbbi a választás három héttel ezelőtti első fordulójában a szavazatok mintegy 36, utóbbi pedig a 30 százalékát szerezte meg. Ha Wippel lesz a befutó a lengyel határon fekvő, 56 ezres szász kisvárosban, akkor a 2013-ban alapított AfD az első polgármesteri helyét szerzi meg egész Németországban. A vasárnapi voksolás erőfelmérő a szeptemberi szász választások előtt; ez lesz az első a három, egyaránt keleti tartományi voksolás közül, amelyet még az idén tartanak Németországban.

Az AfD Szászországban megnyerte a májusi európai parlamenti választásokat, és a legutóbbi felmérés szerint most is az élen áll mintegy 25 százalékos támogatottsággal. A tartományt jelenleg CDU–szociáldemokrata nagykoalíció irányítja. Az AfD nemcsak bevándorlásellenes, hanem az elégedetlen emberek általános gyűjtőpártja is; a négymilliós Szászországban a nyugati tartományokhoz képest kevesebb a bevándorló, viszont több a munkanélküli.

A német állástalanok körében az AfD a legnépszerűbb. Görlitzből a lehetőségek hiánya miatt óriási az elvándorlás, a városban 1990-ben, a német egység idején még húszezerrel többen éltek.

Az AfD előretörésétől megriadt elitek felhívással fordultak a görlitziekhez, hogy „bölcsen”, a „demokráciát és a jogállamiságot szem előtt tartva” szavazzanak. Filmesek egy nyílt levelét olyan – nem csak német – hírességek is aláírták, mint Stephen Daldry, Daniel Kehlmann vagy Volker Bruch. A Görliwoodnak is nevezett város ugyanis kedvelt forgatási helyszín, ahol pél­dául a Becstelen brigantyk vagy a Grand Budapest Hotel jeleneteit is felvették.

Egyesek szerint a felhívás azt a benyomást kelti, mintha Wippel megválasztása esetén Görlitz búcsút inthetne filmes bevételeinek. Szintén a demokráciát féltő felhívást tett közzé a Drezdai Műszaki Egyetem is.

Forrás: Magyar Nemzet