2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

A belgák harmada idegennek érzi magát a saját hazájában

Egyre több szó esik Belgiumban arról a felmérésről, amelyet a neves Pew Research Intézet készített még tavalyelőtt és azt mutatta ki, hogy a belgiumi polgárok egyre kevésbé érzik magukat otthon Belgiumban. A kutatás időpontjában minden harmadik belga idegennek érezte magát saját hazájában. Ennek okaként egyértelműen a muszlimok növekvő számát jelölték meg. A helyzet azóta biztosan nem javult, ennek eredményeként az európai parlamenti választáson országosan a bevándorlásellenes erők győztek.

Az amerikai Pew Research Center telefonos, alapvetően a vallás és a migráció összefüggéseit kutató tavalyelőtti elemzése mintegy 25 ezer embert érintett Nyugat-Európa 15 országában, ezen belül is összesen 1500 belgát kérdeztek meg a közvéleménykutatók. Az összesített elemzések alapján

tízből négy belga szerint a muszlim vallásúak rá akarják kényszeríteni akaratukat és vallásukat a társadalom nem muszlim részére.

Ötből egy belga szerint a muszlimok támogatják a radikális iszlám szervezeteit.

A jelentés egyik fontos következtetése, hogy a belgák félnek legjobban a muzulmánoktól a megkérdezett nyugat-európai országok lakosai között. Ők a leginkább bevándorlásellenesek is, a megkérdezettek majdnem fele válaszolt úgy, hogy csökkenteni kellene a migránsok számát. Ugyanakkor érdekes ellentmondásra hívta fel a figyelmet a kutatásról akkor beszámoló DH.be, ugyanis e számok ellenére a belgák azok, akiknek nem okozna problémát, ha egy muszlim család költözne a környékükre (a megkérdezettek 91 százaléka mondta), 77 százalékuknak pedig még az sem okozna problémát, ha a családjukba kerülne muszlim vallású.

A május 26-i választások országos szinten egyébként azt mutatták, hogy

a politikai programját a migráció leállítására építő két legnagyobb flamand jobboldali párt érte el a legjobb eredményt.

Az N-VA (Új-Flandria) és a Vlaams Belong (Flamand érdek) együttesen 42 főt küldhet a belga parlamentbe, néggyel többet, mint a jelenlegi liberális kormánykoalíció pártjai. Országos szinten tehát a bevándorlás ellenes erők arattak győzelmet.

A muszlimok tömeges jelenlétét mutató Brüsszelben (egyes kerületekben a 70 százalékot is eléri az arányuk) a regionális választások eredményei pedig pont azt mutatják, hogy azok a pártok voltak sikeresek, amelyek az egyre növekvő számú muszlim szavazókra építették föl programjukat. A kommunisták, a belga Munkáspárt (PTB) és a zöldek (Ecolo) kifejezetten a muszlimok jogainak kiszélesítését ígérő programot hirdettek meg, amely a muszlimok körében sikeresnek bizonyult. Ez az eredmény pedig azt mutatja, hogy az iszlám szavazatok jelentős mértékben képesek befolyásolni egy választás eredményét Nyugat-Európa országaiban, különösen Belgiumban.

Forrás: Origo

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató