2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Németországban továbbra is lehet burkiniben pancsolni

Így majd még könnyebben megy az integráció.

A saría-kompatibilis fürdőruha tilalmát a Rajna-vidék-Pfalz tartomány felsőbb közigazgatási bírósága vonta vissza, miután a bíró úgy döntött: a tilalom megsértette az alkotmányt.

A burkini-tilalmat január elsejétől vezették be. Egy szíriai migráns azonban a tilalom megszüntetését kérvényezte, ugyanis egészségügyi okokból szeretett volna fürdőbe menni, de vallása miatt nem vehetett fel mást csak burkinit. A szír menedékkérő miatt újra elővették és megvizsgálták a törvényt.

A bíróság szerint a tilalom megsértette a német alkotmány egyenlő bánásmóddal kapcsolatos követelményét. A város igyekezett megvédeni a törvényt. Szerintük a burkini miatt nem lehet megállapítani, hogy viselője az előírt szabályoknak megfelelő higiéniával rendelkezik-e, továbbá nem lehet látni az esetleges betegségeket sem, amelyek miatt nem léphet be valaki a fürdők területére.

Sok helyen ugyanis, ahogy hazánkban: nem szabad a medencékbe olyan öltözékben bemenni, amely felületének mérete okán közegészségügyi, vízminőségi és balesetvédelmi szempontból aggályos.

Franziska Giffey szociáldemokrata családügyi miniszter szerint viszont a burkini, egy teljesen elfogadható, normális fürdőruha fajta.

A saría szabályainak megfelelő fürdőruha más országokban is heves viták tárgya volt. A francia Riviérán 2016-ban betiltották ugyan a burkinit, de még ez év augusztusában a francia közigazgatási bíróság vissza is vonta a tilalmat. Svédországban pedig totálisan behódoltak a saría-törvényeinek. Hassleholm városa például burkini fürdőruhákat ajándékozott muzulmán lányoknak, hogy megtanulhassanak úszni.

Ausztriában az egész testet takaró fürdőruha viselése nem engedélyezett. Egy bécsi fürdőben például kitessékeltek egy burkinit viselő nőt azzal az érvvel, hogy nem tesz eleget a higiéniai elvárásoknak.

Forrás: 888.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató