2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Fordulat: a magyar külügy ellenzi, hogy a román védelmi tárca átvegye az úzvölgyi temetőt

Nem támogatja a magyar külügyminisztérium, hogy a román védelmi tárca kezelésébe kerüljön az úzvölgyi katonai temető. Budapest kifogásolja, hogy folytatódik a magyarellenes hangulatkeltés Romániában.

A világháborús sírkert ügye kedden a budapesti Országgyűlésben került terítékre, a napirend előtti felszólalások során.

Tilki Attila fideszes képviselő a katonatemetőben történt incidenssel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet: nem mindenkire igaz a szembenállás, hiszen a kolozsvári Mátyás-szobor előtt magyarok és románok közösen tiltakoztak az események miatt, a magyarországi román kisebbségi szószóló pedig szintén elítélte a temető hősi halottainak meggyalázását, a gyűlöletet és az erőszakot.

A honatya szerint ugyanakkor nemcsak a megbékélésről kell beszélni, hanem arról is, hogy folytatódik a provokáció: a Románia-Norvégia futballmeccsen szélsőséges román drukkerek magyarellenes rigmusokat skandáltak, szélsőséges románok lefestették Kovászna megye magyar feliratát, egy román parlamenti képviselő pedig az Úzvölgyében orotodox kápolnát akar létesíteni.

Menczer Tamás, a budapesti Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára úgy fogalmazott: „forró szívre és a hideg fejre” van szükség, amikor erről a témáról beszélnek. „Nem lehet az egész román nemzettel azonosítani azokat a bűnözőket, akik a temetőben randalíroztak” – idézte az MTI az államtitkárt.

Kijelentette: a magyar kormány az RMDSZ álláspontját támogatja, így követeli a sírkert eredeti állapotának visszaállítását, a valós párbeszéd megkezdését, és nem támogatja, hogy a román védelmi minisztérium kezelésébe kerüljön a temető. Menczer hozzátette: bízik abban, hogy június utolsó napjaiban a hadisírokat gondozó magyar és a román szakemberek megbeszélésén érdemi megoldást találnak az ügyben.

Az államtitkár álláspontja fordulatot jelent az ügyben, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ugyanis korábban tudomásul vette a román kormányzat ilyen irányú szándékát. A magyar diplomácia vezetője június 10-én telefonon egyeztetett Teodor Meleșcanuval az úzvölgyi helyzetről, és a román külügyminiszter arról tájékoztatta Szijjártót, hogy Viorica Dăncilă román miniszterelnök utasítására a bukaresti védelmi minisztérium felügyelete alá kerül az úzvölgyi temető. „A magyar miniszter ezt tudomásul vette” – áll a megbeszélésről kiadott magyar külügyi közleményben.

Szijjártó Péter egyébként akkor arra kérte román kollégáját, hogy a két Honvédelmi Minisztérium hadisírok gondozásáért felelős testülete minél előbb kezdje meg a konzultációkat a kétoldalú es nemzetközi kötelezettségeknek megfelelő rend helyreállítása érdekében.

Hangsúlyozták: a két miniszter megerősítette a békés megoldás szükségességét.

Forrás: Kronika.ro

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató