2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Egy magyargyűlölő román vezeti Macronék EP frakcióját

Dacian Ciolos volt román miniszterelnököt választotta vezetőjének szerdán az Újítsuk meg Európát (RE) névre keresztelt liberális európai parlamenti frakció.

Ciolos 64 szavazatot kapott, míg riválisa, a holland Sophie in ‘t Veld 42-t. Frederick Federley svéd képviselő előző nap visszalépett, miután egyértelművé vált a korábbi román kormányfő győzelme, aki mögött többek között Emmanuel Macron francia elnök pártja és a spanyol Állampolgárok (Ciudadanos) is felsorakozott.

„Az RE új remény Európa és minden európai számára”

– írta Ciolos a Twitteren.

„Hiszek egy kelettől nyugatig, északtól délig terjedő Európában, egy innovatív és globálisan versenyképes Európában, egy unióban, amely megóvja állampolgárait, a szabadságukat és az emberi jogaikat. Arra fogunk összpontosítani, hogy miként kerüljünk közelebb az emberekhez, s hogyan tegyünk eleget jogos elvárásaiknak a szociális védelemtől a klíma- és energiaügyig, a migrációtól a versenyképességig és a digitális átállásig” – hangsúlyozta.

A 49 éves Ciolos 2010 és 2014 között az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa volt, utána másfél éven keresztül a miniszterelnöki tisztséget töltötte be Romániában. Biztosi kinevezése előtt, 2007-2008-ban agrárminiszter volt Romániában.

Malik Azmani holland képviselőt választották első alelnöknek, valamint frakcióvezető-helyettes lett a magyar Cseh Katalin, a spanyol Luis Garicano, a brit Martin Horwood, a bolgár Iskra Mihaylova, a belga Frédérique Ries és a francia Dominique Riquet.

Eleinte a francia Nathalie Loiseau számított a legnagyobb esélyesnek, múlt héten azonban visszalépett, miután egy belga lap beszámolt több, nem a nyilvánosságnak szánt megjegyzéséről. Állítólag egyebek mellett ektoplazmához hasonlította Manfred Webert, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltjét, aki szerinte igazán soha nem volt sikeres semmiben, a liberális EP-frakciót eddig vezető Guy Verhofstadtot pedig „öregembernek” nevezte, aki „tizenöt éve frusztrált”. Bár a volt miniszter tagadta, hogy ezek a kijelentések elhangzottak volna a szájából, az ügy botrányt okozott a képviselőcsoporton belül is.

Az európai liberálisok és az LREM által létrehozott centrista-liberális frakció a harmadik legtöbb mandátumot tudhatja magáénak az új összetételű EP-ben.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató