2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Salvini: Hollandia fogadja be a migránshajót!

Hollandiának kell befogadnia a holland zászló alatt hajózó, 43 migránst szállító Sea Watch 3 hajót, amely több mint egy hete Olaszország tengeri határain várakozik kikötésre – foglalt állást Matteo Salvini olasz belügyminiszter pénteken.Matteo Salvini Giuseppe Conte miniszterelnökhöz címzett és nyilvánosságra hozott levelében hangsúlyozta, hogy a Sea Watch 3 továbbra sem léphet be, nem haladhat át olasz felségvizeken, és nem köthet ki olasz partokon. Ezt olasz belügyminiszterként Salvini június 15-én rendelte el, nem sokkal azután, hogy a migránshajó az Olaszországhoz tartozó tengeri övezet határához érkezett. Az olasz belügyi tárca vezetője szerint a Sea Watch 3 fedélzetén – a több mint egyhetes tengeri tartózkodás következtében – kialakult helyzet miatt a római kormánynak a hollandiai hatóságoknál kell szorgalmaznia a hajó befogadását. A német „civil” szervezet hajója ugyanis holland felségjelzésű.Levelet írtam Conte-nak - Matteo Salvini posztolta Facebookon:Salvini súlyos magatartásként értékelte, hogy a migránshajó „vasakaratot” tanúsít: elutasította a felajánlott alternatív kikötési lehetőségeket, rögtön Olaszország felé vette az irányt, és több mint egy hete várakozik a kikötésre az olasz tengeri határoknál, miközben – Salvini szerint – ennyi idő alatt már Hollandiába is megérkezhetett volna.
Senkit sem lehet feljogosítani arra, hogy a hatályos törvényi kereteken átlépve, saját hatáskörben határozzon egy harmadik ország polgárainak sorsáról
– írta Salvini az olasz kormányfőhöz intézett levelében. Hozzátette, ez tartósan hátrányos helyzetbe hozza azokat az országokat – például Olaszországot és Máltát -, amelyek földrajzi fekvésük folytán más tagországokhoz képest közelebb vannak Afrikához. A Sea Watch 3 június 12-én a Líbiához tartozó kutatási és mentési tengeri övezetben vette fedélzetére a migránsokat, majd egyenesen Olaszország irányába vette útját. Elutasította, hogy Líbiába vigye vissza őket, és nemet mondott a tunéziai kikötésre is. A hajó több mint egy hete nemzetközi vizeken várakozik, a dél-olaszországi Lampedusa partjaitól mintegy húsz kilométerre. Június 15-én Salvini tíz személynek engedélyezte a partra szállást, köztük gyerekeknek, nőknek, betegeknek. Ezzel egy időben, csütörtök óta, Lampedusa szigetén három különböző vízi járművel mintegy százan értek partot. Közülük egy 81 fős csoport péntek reggel kötött ki egy gumicsónakkal, amelyet egy nagyobb, Líbiából indult halászhajóról bocsátottak vízre a nyílt tengeren. A halászhajót az olasz pénzügyőrség feltartóztatta.
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató