2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Észak-afrikai migráncsempészeket kaptak el az olasz hatóságok

Embercsempészek hajóját foglalták le az olasz hatóságok, miután a Frontex európai határ- és partvédelmi ügynökség helikopterrel vette videóra, hogyan szállítanak és tesznek partra egy migránscsoportot a dél-olaszországi partoknál.

 

A lefoglalt halászhajó szombat hajnalban érkezett meg a szicíliai Licata kikötőjébe az olasz pénzügyőrség vízi járműinek kíséretében. Fedélzetén hét embert vettek őrizetbe, hat egyiptomi és egy tunéziai férfit, akik ellen embercsempészés gyanújával indult vizsgálat.

A hajó a líbiai Zuvára partjairól indult el migránsokkal a fedélzetén.

Mozgását a Frontex helikopterei követték a Földközi-tenger Olaszországhoz tartozó kutatási és mentési övezetében. A videót Matteo Salvini olasz belügyminiszter továbbította a sajtónak.

Az olasz hírportálokon közölt felvételen jól látszik, hogy a halászhajó egy kisebb csónakot enged vízre, amelybe átszállítják a migránsokat, majd a nyílt tengeren útra bocsátják őket az olaszországi partok irányába.

A 81 fős csoport péntek reggel érkezett meg Lampedusa szigetének partjaihoz, tagjai Bangladesből, Szíriából, Szenegálból, Algériából, Tunéziából és Líbiából indultak el.

A halászhajó, ahogy megszabadult utasaitól, visszaindult Líbia irányába, de az olasz hatósági hajók utolérték és feltartóztatták az embercsempészeket.

Az eset rámutat arra, hogy az embercsempészek visszatértek régi, hagyományos módszereikhez: igyekeznek minél közelebb jutni az olasz partokhoz, de nemzetközi vizeken maradnak, majd kisebb csónakokba szállítják át az embereket, és sorsukra hagyják őket, esetleg annyi üzemanyaggal és vízzel, amennyi elegendő lehet a partot éréshez.

Forrás: Origo

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató