Vadhajtások

Kövér nyugtatót kért a parlamentben Kunhalminak :-D

A családvédelmi akciótervről, az egészségügyről és a devizahitelesekről beszéltek a képviselők hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben. Kövér László házelnök a július 1-jei Semmelweis-napról, a magyar egészségügy napjáról emlékezett meg. Mint mondta, ez a nap lehetőséget ad arra, hogy fokozott figyelemmel forduljunk az ágazatban dolgozók problémái felé, és elismerjük munkájukat. Köszönet és megbecsülés illet minden egészségügyi dolgozót – hangsúlyozta.

Családvédelmi akcióterv

Selmeczi Gabriella (Fidesz) arra hívta fel a figyelmet, hogy július 1-jével lép életbe a családvédelmi akcióterv négy pontja: a babaváró hitel, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, a jelzáloghitel-csökkentés kibővítése és a csok-kölcsön kiterjesztése a használt lakásokra.
Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az akcióterv részleteit ismertetve kitért arra: a jegybank szerint a babaváró hitel 75 százalékig önerőként is felhasználható lesz majd, és azok az adósok is felvehetik, akik a Központi Hitelinformációs Rendszer listáján rajta vannak, mert korábban rossz adósnak minősültek, de tartozásaikat már kifizették.

5-600 milliárd hiányzik

A jobbikos Lukács László György a Semmelweis-nap kapcsán arról beszélt, hogy a magyar egészségügyben dolgozók nemcsak ma, hanem mindennap tiszteletet érdemelnek. Az egészségügy jelenlegi nehézségeit a képviselő szerint a pénzügyi alulfinanszírozottság, az emberierőforrás-probléma, valamint az átláthatóság hiánya okozza. Szerinte 500-600 milliárd forint hiányzik évente az ágazatból, valamint jelentős gondot okoz a dolgozók kiégése, fáradtsága, a rossz munkakörülmények, és az átláthatatlan viszonyok, így a hálapénz jelenléte és a kórházi fertőzések eltitkolása. Ezért a Jobbik nevében egy politika felett álló egészségügyi minimum létrehozása mellett érvelt, amelynek elemeit szerinte ki kellene vonni a következő 20-25 év politikai vitáiból.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Lukács Lászlót “orvosexportőr képviselőnek” nevezve arra hívta fel a figyelmet, hogy a Jobbik két éve írta alá azt a politika felett álló egészségügyi programot, amelyben fizetős egészségügyet, forráskivonást és piaci orientációt vizionáltak. A Fidesz-KDNP ezzel szemben 700 milliárd forinttal többet költ egészségügyre, mint a 2010-es utolsó szocialista költségvetés, valamint kórházfejlesztéseket és béremelést hajtott végre – mondta. Úgy fogalmazott: az ellenzék “horrorisztikus koalícióját” ma az “orvosexportőr jobbikosok”, a “kórházbezáró szocialisták” és a “privatizátor liberálisok” alkotják.

Varju László, DK-s politikus a devizahitel-károsultakról beszélt. Kijelentette: tűrhetetlen, hogy hetente 60-80 családot tesznek ki az utcára. Elmondta, a devizahitelezést még az Orbán-kormány tette lehetővé 2001-ben és hiába figyelmeztetett 2005-ben Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök a kockázatokra, a saját otthon után vágy sokakat elcsábított. A képviselő szerint súlyos felelősség terheli a bankokat, továbbá bírálta a Kúriát is.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára emlékeztetett arra, hogy 2002-ben még volt egy lakástámogatási rendszer, amelynek révén kedvezményes forinthitelekhez juthattak az családok. Ezt a szocialista kormányok eltörölték, közben a jegybank aktív segítségével a forint alapkamatát is megemelték, így a forinthitelekhez felelősen gondolkodó család nem tudott hozzájutni. A világgazdasági válság kezdetén, 2008-ban Gyurcsány Ferenc nem tett semmit – hangoztatta. Elmondta, 2010 után azonban bevezették a kilakoltatási moratóriumot, felállították az eszközkezelőt, elszámoltatták a bankokat, lehetővé tették a végtörlesztést, bevezették az árfolyamgátat. Ezeket az intézkedéseket a DK nem támogatta – idézte fel.

Az államtitkár felszólalása közben Kövér László a bekiabáló Kunhalmi Ágnesnek (MSZP) azt mondta, egy pohár vizet kér a képviselőasszonynak, “meg egy nyugtatót”. Majd azt kérte az ellenzéki képviselőktől, hallgassák nyugodtan az államtitkár felszólalását.

MTI – ATV