2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

A fehér-gyűlölő, amerikai focista Kaepernick kiakadt az amerikai zászlóra

Az amerikai focizó Colin Kaepernick nem a sportteljesítményével, hanem sokkal inkább azzal szerzett hírnevet magának, hogy nem volt hajlandó állni az amerikai himnusz alatt, most pedig egy olyan elem miatt balhézik, mint az amerikai zászló.

A Nike piacra dobott volna egy új cipőt, melynek sarokrészénél egy korai amerikai zászlót helyeztek volna el, hogy kelendőbb legyen a darab. Nem is volt ezzel semmi baj, azonban az önjelölt NFL-es botrányhős, Colin Kaepernick megtalálta a hibát, mert szerinte a múltidéző zászló bizony csúnya rasszista dolog.

A sarokrésznél a Betsy Ross-zászló, az amerikai zászló korábbi változata látható, melyen csak 13 csillag van. 1777. június 14-én döntöttek arról, mi is legyen az Egyesült Államok zászlaja. Ekkor vált hivatalossá, hogy tizenhárom csík legyen egymás alatt piros és fehér színekben, míg a bal felső sarokban legyen 13 csillag, ugyanis ekkor még csak ennyi tagállamból állt az ország. A legenda szerint egy Betsy Ross nevű nőt kért meg George Washington, hogy varrja meg a zászlót. A terv szerint a csillagok hatágúak lettek volna, de az ötágút könnyebb volt felvarrni, így maradtak annál a változatnál. Azóta 26-szor módosult a zászló kinézete. Külön szabály van arra, hogy az amerikai zászló nem érhet le a földre, éjjel pedig ki kell világítani.

Kaepernick megkereste a sportszergyártót, hogy ne dobják piacra a terméket, mert ez sérthet egyeseket, hiszen azokra az időkre emlékeztetheti őket, mikor még létezett a rabszolgaság az Egyesült Államokban. A cég július 4-én, a függetlenség napján akarta piacra dobni az ünnepre hangolt, limitált kiadású cipőt, azonban ez végül elmarad, ugyanis a Nike meghunyászkodott a hiperérzékeny sportoló előtt.

Végül úgy döntöttünk, nem adjuk ki a Nike Air Max 1 Quick Strike Fourth of July nevű cipőnket

– olvasható a Nike a közleményében.

Kaepernick amúgy 2016 óta nem játszott a profi labdarúgóligában, azonban rendszeresen hallatja a hangját – ahol egy kis hazaszeretetet talál, az ellen rögtön lázadni kezd. Mi is többször írtunk arról, hogy sokszor szándékosan nemhogy nem állt fel a himnusz lejátszásánál, de még térdelt is.

Nem tisztelgek az országom zászlaja előtt, mert elnyomják a feketéket és a színeseket

– mondta Kaepernick.

Forrás: 888.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató