2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Óriásit bukhat vasárnap a szélsőbalos, Soros-bébi Ciprasz

Vasárnap előrehozott parlamenti választásokat tartanak Görögországban. A kormányzó szélsőbaloldali Szirizába és vezetőjébe, Alekszisz Cipraszba vetett bizalom igencsak megrendült az EP-választások óta. Július 7-én ismét a jobboldal kerülhet hatalomra Görögországban.Július 7-én, vasárnap előrehozott parlamenti választásokat tartanak Görögországban, miután a kormányzó szélsőbalos Sziriza a vártnál is rosszabbul szerepelt az EP-választáson, és közel tíz százalékkal kapott ki a jobboldali Új Demokráciától (ND). Az előrehozott választásokat Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök jelentette be. A május 26-i EP-választásokon a Sziriza 24 százalékot szerzett, míg a jobboldal legnagyobb pártja, a vezető ellenzéki erő, az Új Demokrácia 33 százalékot. A jobbközép pártot vezető Küriakosz Mitszotakisz adócsökkentésekkel és kisebb családi terhekkel kampányolt, ezenfelül a migráció is meghatározó kampánytéma Görögországban.
Alekszisz Ciprasz Athénban született, már 17 éves korában csatlakozott a kommunista párt ifjúsági tagozatához, majd ő volt az oktatási reform elleni tüntetések egyik legfőbb szószólója. 2009-ben került be a görög parlamentbe, akkor már a szélsőbaloldali Sziriza elnökeként.
Négy évvel ezelőtt a jobboldal megszorító politikája miatt álltak Ciprasz mellé a görög szavazók, aki betarthatatlan ígéretekkel kampányolt a megszorítások ellen egy olyan országban, ami csak úgy úszott az adósságban, és ahol az államcsőd is közel volt. Merkel erőszakos érdekérvényesítése és a német adófizetők végül megmentették Görögországot az államcsődtől. Bár Ciprasz azt ígérte a legnagyobb adósságválság közepén, hogy véget vet a megszorításoknak, végül ő vezette be a legkeményebb reformokat kormányzása alatt. Nem meglepő tehát, hogy a görögöknek elege lett a szélsőbaloldal hazug és inkompetens politizálásából, így aztán kapóra is jött, hogy szeptember helyett júliusban előrehozott parlamenti választásokat tartanak. A Sziriza az EP-választások óta nem gyengült tovább, azonban a jobboldali Új Demokrácia nagyon megerősödött. Ciprasz pártja jelenleg 27 százalékon, míg az Új Demokrácia 42,5 százalékon áll, így hétfőtől várhatóan Küriakosz Mitszotakisz lesz Görögország új miniszterelnöke.Forrás: 888.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató